A filmek erejéről
Dátum: 2006. február 24., péntek, 9:54
Fajgyűlölet, terrorizmus, szólásszabadság, a kisebbségek iránti tolerancia: mérföldekre a nagyszabású látványfilmektől és komédiáktól, a március 5-én átadásra kerülő 2006-os Oscar-díjakra jelölt alkotások erkölcsi és társadalmi kérdéseket dolgoznak fel.

– Szokatlan ennyi súlyos témával foglalkozó, komoly filmet látni egyetlen Oscar-évjáratban - jegyezte meg Marty Grove, a Hollywood Reporter című szaklap vezércikkírója.

– Néhány éve az ilyen filmek kivételt jelentettek, ma azonban inkább figyelembe veszik őket azok, akik odaítélik a díjakat, a közönség pedig jobban fogadja a súlyos mondanivalót, akár játék-, akár dokumentumfilmről van szó - jelentette ki az AFP-nek a kommentátor.

A Capote című mozi azzal a bűnüggyel foglalkozik, amely az írót, Truman Capote-ot Hidegvérrel című remekművének megírására indította. A film kemény ítéletet mond az újságírás etikájáról.

George Clooney filmje, a Jóéjt, jószerencsét! egy televíziós újságíró és az antikommunista Joseph McCarthy szenátor, az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság egykori elnöke összecsapásáról szól, a múlt század ötvenes éveiben játszódik. A média ellensúlyozó szerepe a politika szélsőségeivel szemben ma is időszerű téma.

Paul Haggis Ütközések című drámája, amely hat jelölést kapott a március 5-i Oscar-estre, négy, különböző társadalmi osztályokhoz tartozó Los Angeles-i személy viszontagságait meséli el, amelyek során előítéleteik a valósággal szembesülnek.

Még a látványos akciófilmek mestere, Steven Spielberg is súlyos mondanivalójú filmmel pályázik idén az Oscar-szobrocskákra, a München azt dolgozza fel, hogyan torolta meg Izrael a müncheni olimpiai játékokon palesztin kommandó által elrabolt sportolóinak halálát az akció felelősein, sokak szerint közvetve az izraeli hatóságok jelenlegi „célzott megsemmisítési akcióira" utalva.

Az Oscar-díjak nagy esélyesének számító Brokeback Mountain(Képünkön) két, az 1960-70-es évek konzervatív, vidéki Amerikájának körülményei között egymásba beleszerető fiatal férfi drámáját dolgozza fel.

Nemcsak a legjobb film és a legjobb rendező Oscar-díjára jelölt filmek foglalkoznak ilyen súlyos témákkal. A John Le Carré regényéből készült Az elszánt diplomata (The Constant Gardener) egy multinacionális gyógyszergyártó cég gátlástalan afrikai manővereit mutatja be.

Egy másik akciófilm, a Sziriana (Syriana) a közel-keleti olaj körüli hálózatok sötét játékairól szól.

– Mindezek a filmek tükrözik a filmesek aggodalmait társadalmunk fejlődésével kapcsolatban - vélekedik Grove. -A Szeptember 11. utáni világban a média, a politikusok vagy a nagyvállalatok erkölcsi magatartása nyugtalanító, és ez tápot ad a rendezőknek.

Az Egyesült Államok által több mint három éve Irakban folytatott háború, több pénzügyi botrány és az a benyomás, hogy a média nem képes betölteni ellensúlyozó szerepét, kihat a nézők lelkiállapotára - fűzi hozzá Leo Braudy, aki a népi kultúra specialistája a dél-kaliforniai egyetem.

– Úgy fogom fel ezt a jelenséget, mint az olyan James Bond filmek visszáját, amelyekben a hős diadalmaskodik egyetlen hatalomittas ellenség felett. Napjainkban a James Bond-modell túlságosan könnyűnek látszik. Az élet már nem olyan egyszerű - állapítja meg, példaként a Szirianát, George Clooney filmjét említve.

Az idei filmek erejét mindazonáltal az adja, hogy nem feledkeztek meg eredeti feladatukról sem.

– A mai időkben logikus, hogy a művek feldolgozzák a nyugtalanító témákat, de a filmek szórakoztatóak maradtak és ezt igazán sikernek nevezhetjük - mondja Braudy.

(MTI-Panoráma)

Fotó: SPI International

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ A jóságnak legyen ökle."
Jevgenyij Jevtusenko
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ