Új arcok az idei Oscar-jelöltek között
Dátum: 2006. február 27., hétfő, 7:55
A 2006-os Oscar-díjakra beérkezett jelölések nagy többsége vagy eddig kevéssé ismert új arcokra, vagy olyan sztárokra vonatkozott, akiket eddig filmjeik sikere ellenére soha nem jutalmazott a díjakat odaítélő amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia.

A legjobb filmszínészeket - férfi és női főszereplőket, illetve mellékszereplőket - megillető négy szobrocskáért összesen 14 új és hat már korábban is jelölt „veterán" vetélkedik, az utóbbiak közül négy nyerte el az aranyozott trófeát.

– Az Oscar-jelölések listája idén tele van olyan nevekkel, amelyek valójában nem nagy nevek - jegyezte meg nemrég a Los Angeles Times című amerikai lap theenvelope.com című, a témára szakosodott internetes portálja.

A 2006-os évjáratban igazán ismertnek csak a legjobb női mellékszereplő Oscarjára jelölt Frances McDormand (négy jelölés, a legjobb színésznő 1997-ben) és William Hurt (négy jelölés, legjobb színész 1985-ben) számít.

A legjobb színész sztárkategóriájában a 31 éves Joaquin Phoenix az egyedüli, aki volt már döntős, öt éve a Gladiátorban a címszereplő Russell Crowe ellenfeleként, Commodus császárként a legjobb mellékszereplőnek jelölték.

Az 57 éves David Strathairn (Jóéjt, jószerencsét!) és a 38 éves Philip Seymour Hoffman (Capote) évek óta dolgoznak Hollywoodban, de mindeddig csak mellékszerepeket kaptak. Heath Ledger (Brokeback Mountain) és Terrence Howard (Hustle and flow) nevét 2005 elején még nem sokan ismerték.

– Sok új arc van az idei jelölések között, sokan közülük már régóta dolgoznak. Idén azonban szerencséjük volt, olyan szerepet kaptak, amelyben meg tudták mutatni tehetségüket - mondja Gitesh Pandya, a boxofficeguru.com honlap szerkesztője.

A nők sorában a legjobb főszereplő Oscarjára jelöltek közül a brit Judi Dench az eddig leginkább elismert, ötször jelölték a díjra és 1999-ben haza is vihette a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrocskát. Vele versenyez idén a dél-afrikai Charlize Theron, aki két éve, amikor először jelölték, rögtön megkapta a legjobb női főszereplő kategóriájában adott díjat.

A három másik jelölt ebben a kategóriában - a brit Keira Knightley, az amerikai Reese Witherspoon és Felicity Huffman - idén először reménykedhet a végső sikerben. Közülük csak a 20 éves Keira tekinthető kezdőnek. A 43 éves Felicity 2004 vége óta a Született feleségek sorozatnak köszönhetően egyike a legnépszerűbb amerikai színésznőknek. A 29 éves Reese pedig ma már a legjobban fizetett színésznők sorában a harmadik helyen áll, közvetlenül Julia Roberts és Nicole Kidman után.

– Reese Witherspoon már sok filmben játszott, köztük sok komédiában, de A nyughatatlan (Walk the Line) címűben nagyon igényes szerepet kapott, amelyben érvényre juttathatta képességeit - mondja Pandya.

George Clooney számos főszerepet játszott, filmjei csaknem egymilliárd dollár bevételt hoztak világszerte 2001 óta. Jelenlegi jelölései azonban - a Sziriana (Syriana) legjobb mellékszereplőjeként, illetve a Jóéjt, jószerencsét! forgatókönyvéért - 180 fokos fordulatot jeleznek a Vészhelyzet című sorozat szívtipró orvosának pályáján.

– Mostanában kevesebb kereskedelmi jellegű filmet forgat és több filmet az ő szemében fontosnak számító témákról. A Jóéjt, jószerencsét! és a Sziriana kockázatos vállalkozások voltak és a jelölések kifejezik az ezzel kapcsolatos elismerést - mutatott rá Pandya.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
Aforizmák
„ A ráncoknak csak a mosoly helyét lenne szabad mutatniuk. "
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ