Megsértették az emberevő emberi jogait..?
Dátum: 2006. március 3., péntek, 12:36
Egy német bíróság pénteken ideiglenes hatállyal úgy rendelkezett, hogy nem vetíthetik a német mozikban a rotenburgi kannibálról szóló filmet. A filmet a Rotenburg városnév kis megcsavarásával, Rohtenburg címmel vetítették volna, a roh (nyers) szóval utalva arra, hogy mi is volt a rotenburgi eset corpus delicti-je.

A Németországot elképesztő esetben Armin Meiwes (képünkön) rotenburgi polgár interneten keresett partnert, olyat, aki meg akar halni, s azt sem bánja, ha húsát nyersen elfogyasztják. Egy 43 éves berlini mérnök személyében akadt jelentkező, akit aztán Meiwes leszúrt, s nemiszerve levágásával és megsütésével megspékelt, hosszadalmas és keserves, lefilmezett agónia után a másvilágra küldött.

A német-amerikai koprodukcióban Martin Weisz berlini rendező által elkészített filmben egy amerikai diáklány jár az emberevő nyomában, a helyszínek eredetiek, a műfaj: horror.

Armin Meiwes azonban úgy vélte, hogy megsértik emberi jogait, s a bíróság neki adott igazat: a személyiségi jogok előbbre valók a filmművészet szabadságánál.

A bíróság azt állapította meg, hogy a filmen látható történet 88 ponton egyezik Meiwes életének epizódjaival, míg a Rohtenburg főszereplője, Thomas Kretschmann egy lapnak úgy nyilatkozott, hogy a történet kitalált, csak „néhány tényt használtak fel Meiwes életéből".

A 44 éves, ápolt külsejű, teljesen normálisnak látszó Armin Meiwes jelenleg is bíróság előtt áll, az első perében hozott ítéletet (nyolc és fél év elzárás emberölésért) a legfelsőbb bíróság hatálytalanította, s újratárgyalást rendelt el.

A Rohtenburg gyártója és forgalmazója tiltakozott a bírósági határozat ellen, s minden követ meg akar mozgatni az esetleges végleges betiltás megakadályozása érdekében.

(MTI-Panoráma - Sarkadi Kovács Ferenc/Berlin)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„ A kitüntetés olyan, mint a bomba; felülről dobják, oszt vagy hülyét ér, vagy ártatlant."
Őze Lajos
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ