Összeállt a Titanic Filmfesztivál programja
Dátum: 2009. március 9., hétfő, 16:53
Véglegessé vált a 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon résztvevő alkotások listája: a már jól ismert és az új szekciókban 26 ország 55 filmje kapott helyet, ezek közül nyolc versenyez a fesztivál fődíjáért - adták hírül hétfőn a szervezők.

A seregszemle újdonságai közé tartozik a versenyfilmeket egy csokorba szedő Hullámtörők szekció.

A Titanic fődíjáért versenyző nyolc alkotás a következő: Taylan Barman belga rendező filmje, a 9 mm, a Radu Jude rendezte, holland-román koprodukcióban készült A legboldogabb lány a világon, a francia Jean-Xavier de Lestrade által készített A másik orcádat, a Nagy-Britanniából érkezett, Steve McQueen rendezte Éhség, Rune Denstad Langlo filmje, az Észak című norvég mozi, a japán Hagiuda Kodzsi alkotása, a Gyerekek gyermeke, az iráni Három asszony, melyet Hekmat Manizseh rendezett, valamint a tajvani Leon Dai Nem tudok élni nélküled című filmje.

További újdonság a finn, dán és izlandi filmeket bemutató Északi fény szekció, amelyben többek között Baltasar Kormákur Fehér nászéjszaka című mozija is szerepel. A zsűri elnöke már ismerős a fesztiválon: Kormákur a tavalyi Titanicon Vérvonal című alkotásával a versenyprogram legjobbjának bizonyult.

A világ megannyi pontjáról érkezett alkotások hat további blokkban - A bűn mélysége, a Tajtékos napok, a Francia zátonyok, a Világkörüli út, a Filmdokk, valamint a Zene mindegykinek névre keresztelt szekcióban - lesznek láthatóak.

A március 26. és április 5. közötti fesztivál nyitófilmje Matteo Garrone számos elismeréssel, többek között az Európai Film-díjjal jutalmazott alkotása, a Gomorra lesz. A Roberto Saviano bestsellerét feldolgozó, a nápolyi maffiáról szóló erőteljes film a Titanicon vetített alkotások többségével szemben később is látható lesz a hazai mozikban.

A japán animéktől a hidegrázós északi horrorokon át egészen az ál- és valódi dokumentumfilmekig az idén is a műfajok és az országok széles palettája képviselteti magát a fesztiválon. Bemutatják többek között a számos díjjal jutalmazott sötét humorú ausztrál mozit, a Célegyenest, a hongkongi alvilágba kalauzoló Mocsokot, valamint a Jelölt című dán politikai thrillert is.

A hagyományokhoz híven az idén is számos dokumentumfilm lesz látható, amelyeknek mintegy fele zenei témájú. Ezek közé tartozik a híres roma punk zenekar életébe bepillantást engedő Gogol Bordello Non-Stop, csakúgy, mint a legnagyobb európai zenei fesztivált bemutató Roskilde.

A Filmdokk szekcióban mutatják be a magyar témájú amerikai alkotást, a Kasztner meggyilkolását is, amelynek titanic-os vetítése a film európai premierje is egyben.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ A képmutatás a bűn hódolata az erény előtt."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ