Arany Pálma-díjas rendező járt Budapesten
Dátum: 2009. április 3., péntek, 10:30
A kitűnő rendező, Laurent Cantet, aki Az osztály című filmjéért tavaly a Cannes-i Fesztiválon elnyerte az Arany Pálma-díjat, a Francia Filmnapok meghívására, a rendezvény sajtótájékoztatójára csütörtökön Budapestre érkezett.

Az idei a tizenharmadik év, hogy a hagyományoknak megfelelően április közepén – vidéken április 15-26., Budapesten pedig április 16-19. között – megrendezik a Francia Filmnapokat. Az már bizonyos, hogy a főváros mellett nyolc városban, Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon, Győrött, Szolnokon, Egerben és Kecskeméten nézheti meg a közönség premier előtt a legfrissebb francia filmtermés legjavát. 

A Francia Filmnapok célja, hogy ízelítőt adjon a későbbiekben, az év során, Magyarországon mozikba kerülő francia filmekből, s azokat egy-egy vetítés erejéig premier előtt bemutassa a közönségnek. A rendezvény mindig az alkotók – rendezők és színművészek - személyes kíséretében mutatja be a legkülönbözőbb stílusú és műfajú friss francia filmeket. A Francia Filmnapoknak köszönhetően olyan sztárok jártak már Budapesten, mint Sophie Marceau, Catherine Deneuve, Isabelle Huppert vagy tavaly Audrey Tautou

Laurent Cantet abból az alkalomból érkezett hazánkba, hogy Az osztály című filmje szerepel a Francia Filmnapok idei kínálatában. Az Arany Pálmát nyert alkotása komoly társadalmi kérdéseket feszeget. François egy olyan iskolában osztályfőnök, ahol szinte minden diák különféle származású és hátrányos helyzetű családból jött. A tanárokat a legjobb szándék, a kitartás és a tolerancia jellemzi, de a különböző kultúrák és temperamentumok bizony még így is gyakran szítanak konfliktust az osztályban. A film idén Oscar-jelölést is kapott.

A sajtótájékoztatón Laurent Cantet elmondta, hogy „Filmemmel elsősorban arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy sokkal többre megyünk, ha nem félünk a fiataloktól, hanem ítéletmentes nyitottsággal közelítünk feléjük, s meghallgatjuk őket. Rengeteg kamasz nézte meg Az osztályt Franciaországban. Remélem, Önöknél is sok teenagerhez eljut majd a film.”

A sajtótájékoztatón Joel Chapron az Unifrance képviseletében bejelentette, hogy az idei Francia Filmnapokra biztosan Budapestre látogat majd Pierre Schoeller, Guillaume Depardieu egyik utolsó filmje, a Versailles című keserédes történet rendezője, Eric Guirado, a bukolikus bájával magával ragadó romantikus A Provence-i fűszeres című film rendezője és Jean-Charles Mille rövidfilmes producer.

Az idei filmnapok kínálatban szerepel továbbá a Külvárosi mulató című zenés film, mely a harmincas évek Párizsába viszi a nézőt, s különlegessége, hogy az idősödő Pierre Richard is feltűnik benne, ezúttal komoly szerepben. A II. Világháborúban játszódik Kémnők, melynek női főszereplője Sophie Marceau. Dany Boon írta és rendezte miden idők legfergetegesebb francia vígjátékát, az Isten hozott az Isten háta mögött!-et, melyben a nagy nevettető szerepel is, a Europan Awards-díjas Kristin Scott-Thomas Philippe Claudel megindító filmjében, az Oly sokáig szerettelek-ben Juliette-et alakítja, aki 15 év börtön után talál vissza családjához. Végezetül a tavalyi siker után idén is lepereg majd egy 80 perces rövidfilm-összeállítás, köztük egy Oscar-jelölt animáció és Jeanne Moreau egyik legutóbbi filmje.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
Aforizmák
„ Az, hogy egy tojásra azt mondom, hogy büdös, nem jelenti azt, hogy jobbat tudok helyette tojni."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ