Enyedi Ildikó filmje szerelemről és űrlényekről
Dátum: 2009. április 3., péntek, 17:42
Enyedi Ildikó Első szerelem című, többszörösen díjazott rövidfilmje a rendező szerint sokkal inkább nevezhető romantikus filmnek, mint science fictionnek, bár egy űrlény az egyik főszereplője; az alkotás vasárnap debütál a magyar közönség előtt a 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon.

"A film ez első szerelemről szól, a kamaszok közt kialakuló érzelmek tisztaságáról. Semmit sem változtat ezen, hogy a fiú történetesen földönkívüli" - fogalmazott Enyedi Ildikó pénteken.

A rendező szerint az Első szerelem üzenete az, hogy a lány - akit Enyedi Ildikó lánya, Droste Juli alakít - csak az igazán lényeges dolgokra koncentrál, nem érdekli sem a külső, sem a szociális háttér. Hozzátette: a szerelem vakságában van egyfajta pontosság, éleslátás, a külvilág számára észrevehetetlen dolgok felfedezése a másikban.

"A kibontakozó szerelem szépségét, finomságát, egyszerűségét akartam megmutatni, nem pedig azt a vadságot és durvaságot, amit a tinédzserekkel foglalkozó filmek gyakran ábrázolnak" - hangsúlyozta Enyedi Ildikó.

A rövidfilm számos nemzetközi filmmustrán szerepelt, a miami filmfesztiválon elnyerte a legjobb rövidfilm díját, legutóbb pedig az X-Science címmel megrendezett genovai sci-fi fesztiválon lett fődíjas. A 20 perces alkotás, amely egy (földi) lány és egy szimpatikus földönkívüli fiú első randijának bájos és humoros történetét meséli el, vasárnap debütál a magyar közönség előtt a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon.

A rendező, aki a Titanic zsűrijének is tagja, úgy vélekedett, hogy az idei fesztiválra többségében jól megcsinált, érdekes, a nézők számára kifejezetten élvezetes alkotásokat válogattak be.

Hozzáfűzte: a legkülönfélébb műfajú és témájú filmek rendkívül széles spektrumot fognak át, és több igazán izgalmas, bátor alkotás is akad.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
Aforizmák
„ A te szabadságod ott ér véget, ahol az én orrom kezdődik"
Angol közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ