Kultúrdiplomáciai siker
Dátum: 2006. március 23., csütörtök, 8:46
A Magyar Rendezők Társaságát (H.S.D.) beválasztották az Európai Filmrendezők Szövetsége végrehajtó bizottságába - közölte a H.S.D. két ügyvivője.

–Az elmúlt évtizedekben erre nem volt példa, s a magyar audiovizuális szakma számára komoly kultúrdiplomáciai sikernek számít - értékelte a döntést az MTI-hez eljuttatott közleményben Gyökössy Zsolt és Kerényi Mihály.

A 31 országot tömörítő Európai Filmrendezők Szövetsége hétfőn véget ért háromnapos tisztújító közgyűlésén választotta a végrehajtó bizottság tagjává a magyar társaságot Grazban.

A nemzetközi szervezet tiszteletbeli elnöke Liv Ulmann norvég színésznő, író és filmrendező, tagja többek között Németország, Norvégia, Portugália, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Románia és Oroszország.

Kerényi Mihály elmondta, hogy a szövetséget korábban ügyvezető elnök irányította, jelenleg kétévenként megválasztott, héttagú bizottság vezeti. A testület három alelnökből (a posztokat jelenleg egy-egy német, francia és ír szakember tölti be), a pénzügyek felelőséből, valamint a végrehajtó bizottság három szervezetéből áll - ismertette.

A H.S.D ügyvivőjének tájékoztatása szerint a nemzetközi szervezetben egy ország két szervezettel képviseltetheti magát. Magyarországról a Magyar Mozgókép Rendezők Céhe több éve, a Magyar Rendezők Társasága két esztendeje nyerte el a tagságot. A végrehajtó bizottságban egy országból egy szervezet kap helyet.

Kerényi Mihály kiemelte: jelenleg azokat a kérdéseket tekintik át, amelyeket a bizottság tagjaként szeretnének majd felvetni a nemzetközi szervezetben.

Úgy értékelte, hogy megválasztásuk nagy előrelépést hozhat Magyarországon számos szakmai kérdés tisztázásában, például a szerzői jogokkal kapcsolatosan. Segíthet abban is, hogy közpénzekből ne rendezhessenek olyanok, akiknek nincs rendezői képesítésük, nem tagjai szakmai szervezetnek és nincs gyakorlatuk sem - közölte.

A Magyar Rendezők Társasága a Rendezői Kamara utódjaként, 1996 márciusa óta működik. A szakmai szervezet több mint hatvan televíziós, színházi, rádiós rendezőt és filmrendezőt tömörít.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ A fal mindig keményebb, mint a fejünk, amellyel be akarjuk törni."
Marie Curie
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ