Titanic-filmajánló: Elátkozott város III. - A halál angyala
Dátum: 2006. április 1., szombat, 19:10
A kortárs európai filmgyártás egyik legambiciózusabb vállalkozását jelentette Nicolas Winding Refn Pusher-trilógája, amely 1996-ban indult, majd a 2004-es folytatás után tavaly lett kerek. A koppenhágai alvilág legmélyebb bugyraiban játszódó széria megfordítja a szokásos sorozatlogikát: minden egyes része érzelmileg egyre összetettebbé válik.
A trilógia nyilvánvalói elõképei Scorsese Aljas utcák címû drámája és Coppola Keresztapa-sagája, de felépítésmódjában felfedezhetõk Shakespeare királydrámáinak halvány nyomai is. Ezek a filmek egy olyan világban játszódnak, ahol mindent a fogyasztás irányít, és a pénz jelenti az egyetlen értékrendet, amely csupán a legalapvetõbb emberi vágyak megnyilvánulására ad lehetõséget. Családi érzések, részvét, hûség és empátia jobbára ismeretlen fogalmak itt – csupán az árulás és a bosszú vezérli az emberi cselekedeteket.

A halál angyala a trilógia legmulatságosabb darabja, egyfajta paródiája az elõzõ részeknek. A film az elsõ rész negatív hõsét emeli középpontba, a korábban durva gengszterként ábrázolt Milo ezúttal másik oldaláról mutatkozik meg: papucsférj és rajongó apa, akinek követelõzõ kamaszlánya, Milena, idióta leendõ veje és nemtörõdöm emberei megkeserítik az életét. Refn vérbeli fekete komédiát kerekít a család viszontagságaiból, miközben pellengérre állítja és kigúnyolja a balkáni emigránsokra vonatkozó valamennyi sztereotíp elõítéletünket: a film akasztófahumora egyszerûen ellenállhatatlan. (Steve Gravestock)

I'm the Angel of Death: Pusher III
Dánia, 2005

Rendezõ: Nicolas Winding Refn
Forgatókönyv: Nicolas Winding Refn
Operatõr: Morten Søborg
Vágó: Anne Østerud
Zene: Peter Peter
Szereplõk: Zlatko Buric, Ilyas Agac, Slavko Labovic, Marinela Dekic
Kópia: 35mm
Színes
104 perc
www.pusher.nu

VERSENYFILM!

Vetítési időpontok:

március 31., Péntek 18:00 Toldi (V., Bajcsy-Zsilinszky út 36-38., 472-03-97. Helyár: 700 Ft)
április 01., Szombat 21:00 Uránia Nemzeti Filmszínház (VIII., Rákóczi út 21., 486-34-00. Helyár: 830 Ft)
április 06., Csütörtök 20:00 Kossuth (XIII., Váci út 14., 467-42-60. Helyár: 790 Ft)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ A világegyetem elmélet nélkül működik."
Teleki László
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ