Versenyfilmjeink a nagyvilágban
Dátum: 2006. április 3., hétfő, 12:50
Dánia legnagyobb filmfesztiválján versenyez Vranik Roland Fekete kefe című alkotása. A NatFilm fesztivál a koppenhágai mozik részvétével mutatja be a nagyvilág filmgyártásának friss alkotásait. A fővárosi vetítéseket követően a sokszínű programot Aarhusban, Odenseben és Aalborgban is műsorra tűzik. A Fekete kefe két díjért is versenyre kel Dániában: részben a fesztivál fődíjáért, ami a nyertes alkotás dániai mozi-forgalmazását biztosítja; részben a TV5 filmkritikusainak díjáért is.

Utóbbi trófeára a több tucat meghívott film közül mindössze kilenc alkotást jelöltek. A Fekete kefét Vranik Roland jelenlétében nagy sikerrel mutatták be a hétvégen Koppenhágában. A zsűri döntésére azonban még várni kell, a díjátadóra ugyanis csak április 10-én kerül sor, a koppenhágai nagyszínházban.

A Fekete kefe Dánia után a harmincadik születésnapját ünneplő Hong Kong-i filmfesztiválon is bemutatkozik, ahol idén három magyar film gazdagítja a programot. A nagyszabású távol-keleti filmünnepre az álkéményseprők története mellett Mundruczó Kornél Johanna című operafilmje és Gárdos Péter A porcelánbaba című alkotása is meghívást kapott. Gárdos Péter művét a 15. Philadelphia Filmfesztiválon is műsorra tűzik, április első hetében. A tengerentúlon, Beverly Hills-ben Keményffy Tamás Szerencsés ember című rövidfilmje mutatkozik be.

A nemzetközi fesztiválszervezők az animációk szerelmeseiről sem feledkeztek meg. A lett fővárosban, Rigában április 5-én kezdődik a Baltikum óriási animációs fesztiválja, a BIMINI. A 30 ország munkáit felvonultató fesztiválra négy animáció érkezik Magyarországról. Az Oscar-díjas Rofusz Ferenc A Dog’s Life című munkáját, M. Tóth Géza Maestro-ját és Nagy Lajos Fából faragott Péter című magyar népmese-feldolgozását a versenyprogramban, Tóth Pál Rajzfilm című moziját az információs programban mutatják be.

 

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„Hazának mindig akkor nevezi magát az állam, ha tömegmészárlásra készül."
Friedrich Dürrenmatt
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ