Versenyfilmjeink a nagyvilágban
Dátum: 2006. április 3., hétfő, 12:50
Dánia legnagyobb filmfesztiválján versenyez Vranik Roland Fekete kefe című alkotása. A NatFilm fesztivál a koppenhágai mozik részvétével mutatja be a nagyvilág filmgyártásának friss alkotásait. A fővárosi vetítéseket követően a sokszínű programot Aarhusban, Odenseben és Aalborgban is műsorra tűzik. A Fekete kefe két díjért is versenyre kel Dániában: részben a fesztivál fődíjáért, ami a nyertes alkotás dániai mozi-forgalmazását biztosítja; részben a TV5 filmkritikusainak díjáért is.

Utóbbi trófeára a több tucat meghívott film közül mindössze kilenc alkotást jelöltek. A Fekete kefét Vranik Roland jelenlétében nagy sikerrel mutatták be a hétvégen Koppenhágában. A zsűri döntésére azonban még várni kell, a díjátadóra ugyanis csak április 10-én kerül sor, a koppenhágai nagyszínházban.

A Fekete kefe Dánia után a harmincadik születésnapját ünneplő Hong Kong-i filmfesztiválon is bemutatkozik, ahol idén három magyar film gazdagítja a programot. A nagyszabású távol-keleti filmünnepre az álkéményseprők története mellett Mundruczó Kornél Johanna című operafilmje és Gárdos Péter A porcelánbaba című alkotása is meghívást kapott. Gárdos Péter művét a 15. Philadelphia Filmfesztiválon is műsorra tűzik, április első hetében. A tengerentúlon, Beverly Hills-ben Keményffy Tamás Szerencsés ember című rövidfilmje mutatkozik be.

A nemzetközi fesztiválszervezők az animációk szerelmeseiről sem feledkeztek meg. A lett fővárosban, Rigában április 5-én kezdődik a Baltikum óriási animációs fesztiválja, a BIMINI. A 30 ország munkáit felvonultató fesztiválra négy animáció érkezik Magyarországról. Az Oscar-díjas Rofusz Ferenc A Dog’s Life című munkáját, M. Tóth Géza Maestro-ját és Nagy Lajos Fából faragott Péter című magyar népmese-feldolgozását a versenyprogramban, Tóth Pál Rajzfilm című moziját az információs programban mutatják be.

 

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
Aforizmák
„ ...inkább az értelmes poklot választom, mint a hülye paradicsomot."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ