Titanic-filmajánló: Kedves Wendy
Dátum: 2006. április 5., szerda, 8:52
Nevenincs, idilli kisváros valahol a hegyekben. Dicket apja bányaszerencsétlenség során bekövetkezõ halála után a gondoskodó, de folyton gondterhelt színesbõrû házvezetõnõ, Clarabelle neveli fel – a fiút az egész város jóravaló, kedves gyereknek tartja, aki a légynek se tudna ártani. Egy nap azonban Dick eseménytelen élete váratlan fordulatot vesz, amikor egy igazi lõfegyvert talál.
A fegyver barátokat szerez Dicknek, akikkel titkos klubot alapít az ellentmondásosan hangzó „pacifizmus és fegyverek” jelszavával.

A Kedves Wendy a forgatókönyvet író Lars von Trier és a rendezõ Thomas Vinterberg tehetségének legjavát nyújtja. Von Trier a Dogville-ben megnyilvánuló dühödt bírálatát a hagyományos határvidéki erkölcsökkel szemben ezúttal egyetlen szegmensre redukálja: az amerikai nép megszállott fegyverimádatát veszi nagyító alá. Virtuóz forgatókönyve egyszerre gúnyolja ki a popkultúra fetisizált fegyverképét és ennek fallikus gyökereit. Vinterberg rendezése ugyanakkor emberi melegségével pontosan ellensúlyozza Von Trier kíméletlen intellektuális támadását: szemmel látható rajongással kezeli a tömegfilm hagyományos szerkesztõelveit, miközben könnyed eleganciával bûvészkedik a különféle filmes utalásokkal. Színészvezetése kivételes, mind érzelmi, mind fizikai értelemben tág mozgásteret biztosít elõadómûvészei számára, ezzel lenyûgözõen színes karaktereket bemutatva a nézõnek. (Noah Cowan)

Dear Wendy
Dánia, 2005

Rendezõ: Thomas Vinterberg
Forgatókönyv: Lars Von Trier
Operatõr: Anthony Dod Mantle
Vágó: Mikkel E.G. Nielsen
Zene: Benjamin Wallfisch
Szereplõk: Jamie Bell, Bill Pullman, Michael Angarano, Danso Gordon, Novella Nelson
Kópia: 35mm
Színes
101 perc
www.dearwendy.dk
Magyarországon forgalmazza az SPI.

Díj:
Moszkva, 2005: a legjobb rendezés díja

Vetítési időpont:

április 06., Csütörtök 22:00 Kossuth (XIII., Váci út 14., 467-42-60. Helyár: 790 Ft)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„ Sohasem hazudnak annyit, mint esküvő előtt, háború alatt és vadászat után."
Bismark
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ