Titanic-filmajánló: Honey Baby
Dátum: 2006. április 7., péntek, 9:08
Orpheus és Euridiké görög mítosza egy különös balti utazás keretében elevenedik meg. Tom amerikai zenész, aki ihletet keresve indul turnéra a Baltikumban. Egy fiatal orosz nő eközben megszökik vőlegényétől, egy német üzletembertől. Hőseink útja Kalinyingrádban fonódik össze, ahonnan már együtt menekülnek tovább.
Mire Szentpétervárra érnek, már kiderül mindkettejük számára, hogy szerelmesek egymásba, ami boldogsággal és kreatív energiákkal tölti el őket, ugyanakkor fájdalmat is hoz. A múltjuk elől nem futhatnak el, és Tom számára nem marad más kiút: ahhoz, hogy együtt lehessen szerelmével, el kell mennie a világ végére, Murmanszkba, az alvilágba...

Kaurismäki hasonlóképp nyúl a mítoszhoz, mint a Coen testvérek az Ó testvér, merre visz utad?-ban, amely az Odüsszeiát dolgozta fel – játékosan és egy percig sem törekedve arra, hogy bármilyen mély értelmezését adja az eredeti történetnek. A mitológiai motívumok pusztán fordulópontokként vannak jelen egy lendületes road movie-ban, amely egy vadromantikus Kelet-Európában játszódik, amelyet prostituáltak, vándorművészek és balettáncosnők népesítenek be.

Honey Baby
Finnország, Németország, Litvánia, Oroszország, 2003

Rendező: Mika Kaurismäki
Forgatókönyv: Ulrich Meyszies, Mika Kaurismäki, Eike Goreczka
Operatőr: Timo Salminen
Vágó: Karen Harley, Mika Kaurismäki
Zene: Nikki Sudden, Henry Thomas
Szereplők: Henry Thomas, Irina Björklund, Helmut Berger, Bela B. Felsenheimer
Kópia: 35mm
Színes
103 perc
www.honeybaby.de

Vetítési időpontok:

április 05., Szerda 18:00 Kossuth (XIII., Váci út 14., 467-42-60. Helyár: 790 Ft)
április 06., Csütörtök 19:00 Toldi (V., Bajcsy-Zsilinszky út 36-38., 472-03-97. Helyár: 700 Ft)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
 
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
Aforizmák
„A kételkedés a bölcsesség kezdete."
René Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ