Kényes kérdések
Dátum: 2006. április 12., szerda, 12:09
Először mutatják be Törökországban az oszmán birodalomnak az örmények elleni népirtásáról szóló, emiatt nagyon kényes témát feldolgozó Ararát című játékfilmet.

Az örmény származású kanadai Atom Egoyan által rendezett alkotást a Kanaltürk kereskedelmi televízió mutatja be csütörtökön este. A film után az adó kerekasztal-beszélgetést rendez török és örmény történészek, illetve más értelmiségiek részvételével a szóban forgó történelmi időszakról.

A Kanaltürk közvélemény-kutatást végzett sms-ben, és a válaszolók 72 százaléka helyesli a film műsorra tűzését - közölte a tv szóvivője. Hangsúlyozta, hogy a filmet vágatlanul mutatják be.

A bemutatáshoz szükség volt a török kormány jóváhagyására, amelyet megadott, de Ankara megjegyezte, hogy a film „nevetséges propaganda".

A 2002-ben készült film vetítési jogát Törökországban először egy isztambuli magáncég vásárolta meg 2004-ben, de a mű kiváltotta heves hazai reakciók miatt végül letett a bemutatásáról. Főleg a nacionalista erők tiltakoztak ellene.

Az I. világháború idején történt örmény népirtás a török történelem egyik legsötétebb időszaka. Ankara kategorikusan visszautasítja, hogy a török hadsereg népirtást követett volna el az örmények ellen. Azt állítja, hogy az örmények felkelése és az orosz hadsereghez való csatlakozása nyomán kialakult összecsapásokban, illetve a deportálásokban 300 ezer örmény, de legalább ennyi török is meghalt. Az örmények viszont azt állítják, hogy másfél millió nemzettársukat ölték meg a török katonák.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ Az igazak álma! Az igazaknak nem volna szabad aludniuk."
Jules Renard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ