Titanicos filmajánló
Némafilmek ihlette Látogató
Dátum: 2010. április 12., hétfő, 18:13
A húszas évek német némafilmjei, Murnau és Lang alkotásai ihlették a finn Jukka-Pekka Valkeapaa Látogató című filmjét, amelyet a Titanic fesztivál versenyprogramjában kedden mutatnak be Budapesten.

"Nem egy Tarantino-mozi" - jegyezte meg a rendező az MTI-nek annak kapcsán, hogy az elzárt környezetben játszódó filmből szinte teljesen hiányoznak a dialógusok. "Jan Forstsrömmel közösen írtuk a forgatókönyvet és sohasem gondoltunk rá, hogy olyan filmet forgassunk, amiben kevés a szöveg, a beszéd hiánya természetesen származott abból, hogy a fiú valamiért nem szólal meg" - magyarázta Valkeapaa.

"Őszintén bevallva nem emlékszem rá, miért hoztam meg bizonyos döntéseket, a film nagy része intuitív módon született" - tette hozzá. Mint mondta, néhány évig erősen érdekelték a húszas évekbeli német némafilmek, Murnau és Lang vizuális világa. "Murnau Az utolsó ember című filmjében minden benne van, amit a vizuális nyelvről tudni kell. A filmek vizuális nyelve devalválódott a legkevésbé mostanáig" - hangsúlyozta.

A Látogató szereplői, egy kamasz fiú és az anyja magányos tanyán élnek a finn rengetegben. A fiú időnként meglátogatja börtönben ülő apját, akitől egy nap üzenetet hoz egy sebesült férfi. Befogadják, de a baljós idegen (akit Pavel Liska cseh színész alakít) felforgatja csöndes mederben folyó életüket.

Az elsőfilmes rendező 2004-ben szerepelt a film alapötletével a cannes-i filmfesztivál fiatal filmesek számára rendezett fórumán és 2008-ban Velencében mutathatta be az elkészült produkciót. Munkája közben a világ számos filmmustráját megjárta. Mint a rendező elmondta, örömmel érkezett a Titanic rendezőinek meghívására Budapestre is, mivel minden fesztivál lehetőséget nyújt rá, hogy minél szélesebb közönséghez eljusson a filmje.

Valkeapaa szerint egy ilyen művészfilmnek nevezhető produkciónak nagyon fontos a fesztiválbemutatkozás, mivel egyébként nagyon nehéz bejutni az európai forgalmazásba.

A filmben szereplők egy részét ismerte, az apát egy közkedvelt finn színész, Jorma Tommila alakítja, az anyát játszó Emilia Ikaheimo azonban amatőr, fotográfus. A fiút nyolcszáz gyerek közül választotta ki. Vitali Bobrov orosz származású, négy éves kora óta él Finnországban. Mint a rendező elmesélte, egy iskolában talált rá. A 13 éves fiút természetes tehetségnek tartja.

A Látogatót Finnországban bemutatták, de mint a rendező elárulta, nem lett "sikerfilm". Multiplexekben vetítették alig néhány kópiával a többi közönségfilmmel együtt, minden marketing nélkül, így mindössze 4-5 hetet ért meg. "A kritikusokat azonban megosztotta és díjakat is nyert, tehát úgy érzem, folytathatom a munkát" - mondta.

A fiatal finn rendező már második filmjén dolgozik, de mivel - mint kifejtette - minden történet megköveteli a maga stílusát, ez a produkció teljesen más lesz, mint a Látogató.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ Nehéz elhinni, hogy valaki igazat mond, ha tudjuk, hogy mi az ő helyében hazudnánk."
Henry Louis Mencken
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ