Magyar világpremier a cannes-i filmfesztiválon
Dátum: 2010. április 15., csütörtök, 16:54
A cannes-i filmfesztiválon tartják Kocsis Ágnes új alkotása, a Pál Adrienn világpremierjét; a filmet az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) című válogatásban mutatják be – jelentette be csütörtökön Párizsban Thierry Frémaux, a világ egyik legjelentősebb filmművészeti szemléjének művészeti igazgatója. Pusztai Ferenc producer elmondta: a filmet ősszel szeretnék bemutatni Magyarországon.

A 63. cannes-i filmfesztivált május 12. és 23. között rendezik meg. A seregszemle további meghívottjait, a rövidfilmeket, valamint a Rendezők Két Hete és a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos programok idei válogatását a jövő héten hozzák nyilvánosságra a francia szervezők.

A Pál Adrienn című filmnek a második legrangosabb, a filmnyelvet megújító alkotások szekciójában, az Un certain regard válogatásban lesz a világpremierje, ahol 17 alkotás, például Jean-Luc Godard és Manoel de Oliveira legújabb filmjével együtt szerepel. Ebben a válogatásban mutatkozott be korábban Antal Nimród Kontroll, Mundruczó Kornél Johanna és Pálfi György Taxidermia című filmje is.

A cannes-i díszbemutató pontos időpontját, melyre az alkotók jelenlétében kerül majd sor, a következő hetekben hozzák nyilvánosságra a fesztivál szervezői.

Mint a film producere, Pusztai Ferenc az MTI-nek elmondta, a Pál Adrienn magyarországi bemutatóját 2010 őszére tervezik.

A Magyar Filmunió összegzése szerint Kocsis Ágnes második játékfilmje magyar-holland-osztrák-francia koprodukcióban készült. A film Piroska, egy túlsúlyos, érzéketlenné vált ápolónő története. A nő az elfekvő osztályon dolgozik, életét körbefonja a halál. Egy napon útra kel, hogy megkeresse régen elvesztett gyerekkori barátnőjét. Miközben az emlékeit próbálja összegyűjteni, ellentmondásos utazásra indul a saját és azok emlékezetében, akikkel útja során találkozik.

A forgatókönyvet a rendező Andrea Robertivel közösen írta, az operatőr Fillenz Ádám volt, a főszerepben Gábor Éva látható. Pusztai Ferenc elmondta: Andrea Roberti Kocsis Ágnes férjeként a fiatal rendező állandó alkotótársa. A Pál Adrienn utómunkálatai jelenleg Amszterdamban folynak.

Gábor Évára, a film főszereplőjére rendkívül hosszú válogatási folyamat után találtak rá; a rádiós hírszerkesztőként dolgozó amatőr színész a Pál Adriennben látható első alkalommal filmvásznon - árulta el a producer.

Kocsis Ágnes nem először szerepel Cannes-ban: a sikeres rövidfilmek után 2006-ban készített, Friss levegő című rendezői diplomafilmje a nemzetközi közönségnek szintén a cannes-i filmfesztiválon mutatkozott be, a Kritikusok Hete programjában. Ugyanabban az évben A vírus című rövidfilmjével a Cinéfondation programjába is meghívták, ahol a Tim Burton elnökölte zsűri díjjal méltatta.

Kocsis Ágnes (1971) lengyel, esztétika és filmelmélet szakokon végzett az ELTE-n. 2003-ban két szemesztert ösztöndíjjal a római Centro Sperimentale di Cinematografián végzett el rendezés és forgatókönyvírás szakon, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott Grunwalsky Ferenc osztályában 2005-ben. Filmes tárgyú írásai, fordításai jelentek meg különböző filmes szaklapokban.

 


(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„ Minden nevetés nélkül töltött nap elvesztegetett idő."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ