Szabó István is szerepel Jirí Menzel új filmjében
Dátum: 2006. április 19., szerda, 13:30
Szabó István, Oscar-díjas magyar rendező is szerepet kapott az Őfelsége szolgálója voltam című most készülő új cseh filmben, amelyet a szintén Oscar-díjas Jirí Menzel forgat Bohumil Hrabal híres regénye alapján.

A cseh média által azonnal felkapott hírt maga Menzel árulta el, aki egy évtizedes vita után márciusban fogott hozzá a nagy érdeklődéssel várt film forgatásához.

„Szabó régi barátom, de egyben kortársam is. Születésnapunkat szinte egy időben ünnepelhetjük" - jelentette ki Menzel, aki a hatvanas évek második felében a Szigorúan őrzött vonatok című filmjéért kapott Oscar-díjat. A ma már klasszikusnak számító világhírű filmalkotás szintén egy Hrabal írás adaptációja. Menzel egyébként egész életében hű maradt Hrabalhoz, akivel a valóságban is nagyon tisztelték egymást, s közeli barátok voltak.

Menzel újságíróknak elmondta: Szabó István jutott az eszembe, amikor azon gondolkodtam, hogy kit is bízzak meg a filmben egy gazdag tőzsdei vállalkozó szerepével. „Kissé szorongva, inkább félig komolytalanul megszólítottam ezt a finom és intelligens filmest, aki nagy és kellemes meglepetésemre igent mondott" - mesélte a rendezései, illetve filmszerepei által a magyar közönség által is jól ismert és kedvelt cseh művész.

A magyar rendező a húsvét előtti héten két napig színészkedett Prágában, s miután Menzel elégedett volt a felvételekkel hazaengedte"- mesélte maga a cseh és a nemzetközi filmszakma élő legendája.

Szabó István nem ismeretlen a cseh közönség előtt, s Oscar-díjas Mefisztója az egykori Csehszlovákiában is hatalmas sikert aratott. Legutóbb egy éve járt Csehországban, amikor a Febiofest nemzetközi filmfesztiválon Prágában ünnepélyesen bemutatták a Csodálatos Júlia című új alkotását.

Az Őfelsége szolgálója voltam című filmet március 9-én kezdte el forgatni Jirí Menzel, s júniusra kívánja a felvételeket befejezni. A 85 millió koronás költségvetéssel készülő film ünnepélyes bemutatóját decemberre tervezik.

A film főszerepeit Ivan Barnev, bolgár, Oldrich Kaiser, cseh színész és Julia Jentsch német színésznő alakítják.

(MTI-Panoráma-Kokes János, Prága)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ Aki meg akarja ismerni a népek lelkületét, tanulmányozza a kölcsönkönyvtárakat."
Hauff
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ