Rajzfilm élő szereplőkkel
Dátum: 2010. szeptember 15., szerda, 10:59
Szabó Réka és a Tünet Együttes munkáira mindig jellemző volt a kísérletezés, az újszerű formák keresése. 2008-ban készült Nincs ott semmi című darabjuk egyik jelenetében Dózsa Ákos táncos a benne lakó, saját kicsi, az agresszió és elfojtás nyomán megerősödő, majd elhatalmasodó árnyékával küzd. A jelenetben az árnyékot felülről vetítették a táncosra, illetve a földre. Ehhez pontosan meg kellet koreografálni, és felülnézetből felvenni az „árnyék”, vagyis Dózsa Ákos táncát.

A rendhagyó látványvilág kialakításához akkor a tudományt is segítségül hívták: a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai Kutató Intézetének munkatársaival működtek együtt. A kísérletezés során végül megtalálták azt az erős és szikár látványvilágot, amelyet most az Árnyékfilmben is felhasználtak. Szabó Réka akkor döntötte el, hogy ezt kiindulópontként alkalmazva rövid táncfilmet készít.

A történet két évvel később, 2010-ben folytatódott. A fekete-fehér, kísérleti film tulajdonképpen egy absztrakt „élő szereplős rajzfilm”, amelyen két hónapon keresztül dolgoztak együtt az alkotók. Az Árnyékfilm leginkább a semmibe vetettségről, az egymásra találás és a találkozás lehetetlenségéről szól, de főképpen játék a formákkal. A tavalyi előkészítő munka után a Trafó színháztermében idén egy héten át dolgoztak, egy 6-8 méter magasságban elhelyezett kamerával forgatták a filmet, amelyet október 8-án 18 órakor mutatnak be az EDIT2010 Nemzetközi Táncfilm Fesztivál keretében a Toldi moziban. Premier előtt pedig szeptember 12-én vetíti 21 órakor vetíti a Tünet Együttes az Évadnyitó Színházi Fesztivál Funzine Színpadán.

„A táncfilm fogalma hazánkban már nem ismeretlen, de itthon többnyire a táncfilm fogalmát összetévesztik a kicsit művészibb igényességgel megvágott táncelőadást dokumentáló anyaggal. Mi a táncot eszközként használva, egy speciális nyelvezetű filmet tervezünk létrehozni, melyet „élő szereplős rajzfilmnek” neveztünk el, amely alapvetően absztrakt és abszurd, mégis követhető történeti-érzelmi szálra van felfűzve.” (Szabó Réka)

Árnyékfilm

Fölrepültem, lenéztem.
Összegeztem az életem.
10 perc az egész,
fehéren-feketén.

Rendező: Szabó Réka

Szereplők: Dózsa Ákos, Góbi Rita
Koreográfus-asszisztens: Szász Dániel
Kép: Becsey Kristóf, Jancsó Nyika, Mayer Bernadette
Utómunka: Korai Zsolt

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ Semmi más nem vagy, mint az életed."
Sartre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ