BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Rajzfilm élő szereplőkkel
Dátum: 2010. szeptember 15., szerda, 10:59
Szabó Réka és a Tünet Együttes munkáira mindig jellemző volt a kísérletezés, az újszerű formák keresése. 2008-ban készült Nincs ott semmi című darabjuk egyik jelenetében Dózsa Ákos táncos a benne lakó, saját kicsi, az agresszió és elfojtás nyomán megerősödő, majd elhatalmasodó árnyékával küzd. A jelenetben az árnyékot felülről vetítették a táncosra, illetve a földre. Ehhez pontosan meg kellet koreografálni, és felülnézetből felvenni az „árnyék”, vagyis Dózsa Ákos táncát.

A rendhagyó látványvilág kialakításához akkor a tudományt is segítségül hívták: a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai Kutató Intézetének munkatársaival működtek együtt. A kísérletezés során végül megtalálták azt az erős és szikár látványvilágot, amelyet most az Árnyékfilmben is felhasználtak. Szabó Réka akkor döntötte el, hogy ezt kiindulópontként alkalmazva rövid táncfilmet készít.

A történet két évvel később, 2010-ben folytatódott. A fekete-fehér, kísérleti film tulajdonképpen egy absztrakt „élő szereplős rajzfilm”, amelyen két hónapon keresztül dolgoztak együtt az alkotók. Az Árnyékfilm leginkább a semmibe vetettségről, az egymásra találás és a találkozás lehetetlenségéről szól, de főképpen játék a formákkal. A tavalyi előkészítő munka után a Trafó színháztermében idén egy héten át dolgoztak, egy 6-8 méter magasságban elhelyezett kamerával forgatták a filmet, amelyet október 8-án 18 órakor mutatnak be az EDIT2010 Nemzetközi Táncfilm Fesztivál keretében a Toldi moziban. Premier előtt pedig szeptember 12-én vetíti 21 órakor vetíti a Tünet Együttes az Évadnyitó Színházi Fesztivál Funzine Színpadán.

„A táncfilm fogalma hazánkban már nem ismeretlen, de itthon többnyire a táncfilm fogalmát összetévesztik a kicsit művészibb igényességgel megvágott táncelőadást dokumentáló anyaggal. Mi a táncot eszközként használva, egy speciális nyelvezetű filmet tervezünk létrehozni, melyet „élő szereplős rajzfilmnek” neveztünk el, amely alapvetően absztrakt és abszurd, mégis követhető történeti-érzelmi szálra van felfűzve.” (Szabó Réka)

Árnyékfilm

Fölrepültem, lenéztem.
Összegeztem az életem.
10 perc az egész,
fehéren-feketén.

Rendező: Szabó Réka

Szereplők: Dózsa Ákos, Góbi Rita
Koreográfus-asszisztens: Szász Dániel
Kép: Becsey Kristóf, Jancsó Nyika, Mayer Bernadette
Utómunka: Korai Zsolt

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
Aforizmák
„Aki keveset gondolkodik, sokat téved."
Leonardo Da Vinci
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ