Az animáció világnapja
Dátum: 2010. október 28., csütörtök, 10:30
Országszerte ingyenes filmfelvetítések, egy rendhagyó kiállítás, valamint a Versfilmek című animációs sorozat bemutatója várja a közönséget csütörtökön, az animáció világnapján.

Mint Patrovits Tamás, a Nemzetközi Animációsfilm Szövetség (ASIFA) magyarországi szervezetének elnöke szerdán az MTI-nek elmondta, a világnap fővárosi rendezvényeinek a Fogasház és a Tűzraktér ad otthont.

A Tűzraktér Elfés termében 18 órától ausztrál animációs diplomafilmeket, majd kortárs lengyel, francia és indiai rövidfilm-válogatásokat vetítenek; a program atlantai független és diák alkotók munkáival zárul.

A Hegedű utcai kulturális központ Aprótér elnevezésű programhelyszínén a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő nemzetközi szövetség Best of ASIFA 50th Anniversary válogatása után a Stuttgart Trickfilmfestival, a Baden-württembergi filmakadémia és fiatal orosz alkotók legjobb munkáiból kap ízelítőt a közönség.

Az Akácfa utcai Fogasház ad otthont a Mese.tv és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animációs Programja (MOME Anim) együttműködésében létrejött új mozgóképes gyermekvers antológia ősbemutatójának. Nyulász Péter, a webtelevíziót üzemeltető Egyszervolt.hu kommunikációs vezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az első 14 epizód 2008-ban készült el a MOME-n M. Tóth Géza, az Oscar-díjra jelölt Maestro című film rendezőjének témavezetésével. Az interneten azóta összesen másfélmillió nézőt vonzottak a versfilmek.

Az először csütörtökön látható újabb 15 részben többek között Tóth Krisztina, Lackfi János és Finy Petra verseit, Palya Bea és a Kaláka dalait dolgozták fel a fiatal alkotók Fülöp József vezetésével.

A bemutató után a Fogasház külföldi filmeket is vetít: német, francia, lengyel és ausztrál munkák mellett a BuSho filmfesztivál 2009-2010 évi legjobb animációs filmjeit.

Debrecenben a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ ad otthont ingyenes vetítéseknek 10 és 18 óra között, míg a szegedi Kass Galériában különleges tárlat nyílik: a 7x3D című kiállítás monitorain Tóth Pál Balázs Béla-díjas filmrendező hét filmjét, a falakon pedig a 3D-s animáció munkafázisaiba bepillantást engedő állóképeket, rajzokat, maketteket tekinthetnek meg az érdeklődők.

Patrovits Tamás elmondása szerint az ASIFA Hungary részt vesz a világnap nagyváradi, kolozsvári és sepsiszentgyörgyi programjainak szervezésében is.

Az animáció világnapjának megünneplését a Nemzetközi Animációsfilm Szövetség kezdeményezte 2002-ben, 1892-ben ugyanis erre a napra esett a mozgókép-vetítés egyik úttörője, Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítése Párizsban, azaz ekkor történt az egyik első próbálkozás rajzolt figurák vetítésére.

Az idei világnap magyarországi rendezvényeiről a http://animaciovilagnapja.blogspot.com internetes oldalon találhatnak részletes információkat az érdeklődők.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Aforizmák
„Nem szabad haragudni a divatra, hisz oly fiatalon hal meg."
Jean Cocteau
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ