Húsz év után újra Cannes-ban
Dátum: 2006. május 2., kedd, 12:07
Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmjét a Rendezők Kéthete mutatja be a Cannes-i Filmfesztiválon. Húsz év után újra négy magyar filmmel képviselteti magát Magyarország a „fesztiválok fesztiválján” Cannes-ban.

Kocsi Ágnes és Pálfi György mellé Hajdu Szabolcs is felsorakozik, hogy Fehér tenyér című filmjével gyarapítsa a magyar filmrendezők csapatát az 59. Cannes-i Filmfesztiválon. Kocsis Ágnes két alkotása - A vírus, Friss levegő - és Pálfi György Taxidermia című filmjével együtt összesen négy magyar film tanúskodik a megújuló magyar filmművészetről a Cote d’Azur-ön májusban. Ez legutoljára egy híján húsz éve, 1987-ban fordult elő, amikor Makk Károly, Maár Gyula, Gazdag Gyula és Nagy Gyula egy-egy műve képviselte a magyar filmet a „fesztiválok fesztiválján” Cannes-ban.

Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című moziját a Rendezők Kéthete - Quinzaine des réalisateurs - elnevezésű rangos párhuzamos program hívta meg Cannes-ba. A Francois Truffaut és Jean-Luc Godard legendás francia filmrendezők vezetésével 1969-ben alapított program a pompás Cannes-i Filmfesztivál hivatalos válogatását hivatott kiegészíteni. A május 18–28. között megrendezendő szemle 20 játékfilmet és rövidfilmeket válogatott össze a nagyvilág kortárs filmművészetének legjavából. A rendezvény célja, hogy a közönség és a kritika számára ígéretes új tehetségeket, a közeljövő nagy filmművészeit fedezze fel.

Hajdu Szabolcs a fiatal magyar rendező generáció egyik legtehetségesebb képviselője. Macerás ügyek című alkotását 2001-ban a Magyar Filmszemle a legjobb első film díjával jutalmazta. Legutóbbi filmje, a Fehér tenyér az idei Filmszemlén a legjobb rendezés, legjobb operatőr -Nagy András-, legjobb producer -Angelusz Iván, Kovács Gábor, Pataki Ágnes, Reich Péter-, a legjobb vágó -Politzer Péter-, és a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díja mellett az internetes szavazatok alapján a közönségdíjat is elnyerte. Az önéletrajzi elemekből építkező rendhagyó sportfilm a Katapult Film és a Filmpartners közös alkotása. Angelusz Iván a Fehér tenyér producere az EFP Producers on the Move programjának magyar résztvevője lesz Cannes-ban. A nemzeti filmpromóciós szervezeteket tömörítő European Film Promotion Cannes-i rendezvényének célja, hogy tehetséges fiatal producereket mutasson be a nemzetközi filmszakmának elősegítve a kapcsolatépítését.

A Rendezők Kéthete programjában olyan magyar rendezők mutatkozhattak be az utóbbi években a nemzetközi közönségnek Cannes-ban, mint Mundruczó Kornél, Forgács Péter és Tarr Béla.
A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
Aforizmák
„ Játssz, mert ha nem játszol, megöregszel, és ha megöregszel, meghalsz."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ