Rajzfilmsorozat egy bezsongott pápáról
Dátum: 2006. május 3., szerda, 20:08
Nem sikerült betiltatnia a münchen-freisingi érsekségnek a Popetown (Pápaváros) szatirikus rajzfilmsorozat vetítését: az érseki hivatal keresetét szerdán, pár órával az első rész vetítése előtt elutasította a bíróság.

A sorozatot az MTV zenei és ifjúsági adó tűzte műsorára, s az illetékes müncheni bíróság szerint a film nem veszélyezteti a köznyugalmat. A bíróság először peren kívüli egyezséget akart, de az MTV nem volt hajlandó levenni műsoráról a filmet.

A Popetown a BBC megrendelésére készült, de a brit adó végül is eltekintett a vetítésétől, mondván: a film nem annyira szórakoztató, hogy érdemes lenne magára haragítani a hívőket.

A münchen-freisingi érsekség, amelynek élén egykoron XVI. Benedek pápa, azaz Joseph Ratzinger is állt, 31 oldalon át sorolta a sorozat „bűneit". Mint Winfried Röhmel szóvivő kifejtette, nem arról van szó, hogy meg akarnák tiltani az egyház bírálatát, de a vallással való polemizálás nem állhat rágalmakból és szidalmakból.

A sorozat még az előtt készült, hogy Ratzingert XVI. Benedek néven pápává választották.

A Popetown „egy bezsongott pápáról, korrupt bíborosokról és naiv apácákról" szól - vélekedtek egyesek, akik már látták a filmet. Főleg a német katolikus egyház bírálta a tízrészes sorozatot, amelynek csak az első részét vetíti le egyelőre az MTV, a többi epizód adásba kerülése az első rész fogadtatásától függ.

A münchen-freisingi érsekség kifogásolta az adás beharangozóját is, amelyben mosolygó Jézus száll le a keresztfáról, hogy megnézze a sorozatot.

Friedrich Wilhelm Graf teológus a Die Welt napilap hasábjain „abszurd módon túlzónak" találta az egyház és a politika „felindult megnyilatkozásait". Bajorországban a kormányzó párt, a Keresztényszociális Unió (CSU) is csatlakozott a bírálókhoz.

Graf szerint az egyházi intézmények sohasem „kritikamentes térben" léteztek. „A pápa filmben látható karikírozása messze nem annyira polemikus és agresszív, mint volt például a pápával és a pápai hivatallal kapcsolatos, Luther által hangoztatott bírálat" - vélte a müncheni egyetemi tanár.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
Aforizmák
„ ..lángolunk a legnemesebb eszményekért, csak éppen azzal a feltétellel, hogy maguktól váljanak elérhetővé...és főleg ingyen."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ