Dán lett a legjobb idegen nyelvű film
Dátum: 2011. február 28., hétfő, 12:49
Susanne Bier dán rendező Egy jobb világ című drámájának ítélték a legjobb idegen nyelvű filmnek járó aranyszobrot a 83. Oscar-díjkiosztó gálán vasárnap este Los Angelesben. A film, melynek eredeti címe (Haevnen) bosszút jelent, két dán család történetéről szól. Sorsuk kereszteződik, amikor fiaik barátságot kötnek, a magány, az esendőség és a bánat azonban rossz irányba tereli a kapcsolatot.

"Nagy megtiszteltetés ez számomra, hálás és boldog vagyok" - mondta az Oscar-díj átvételekor az ötvenéves rendezőnő, aki korábban olyan filmekkel vált ismertté, mint az Esküvő után (Efter brylluppet, 2006) vagy A tűz martaléka (Things We Lost in the Fire, 2007).

Az Egy jobb világ januárban már besöpörte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat is.

Az Oscar természetesen nagy elismerést jelent a dán filmszakmának is, mely eddig kétszer nyerte el a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat: 1987-ben a Babette lakomája (Babettes gastebud), 1988-ban pedig a Hódító Pelle (Pelle erobreren) című filmeknek ítélték az aranyszobrot.

Az idegen nyelvű kategória végső ötös listáján, a jelöltek között a győztes mellett a mexikói Alejandro González Inárritu Biutiful című drámája, a görög Giorgosz Lantimosz Kinodontasz című filmje, a kanadai Denis Villeneuve Incendies című mozija és az algériai származású francia rendező, Rachid Bouchareb Hors-la-loi című alkotása szerepelt.

Sokan bírálták, hogy már az eggyel korábbi, kilences szűkített listából is kimaradt Xavier Beauvois Emberek és istenek (Des hommes et des dieux) című drámája, mely néhány nappal ezelőtt elnyerte a francia Oscarnak számító César-díjat a legjobb film kategóriában, valamint a Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire című thaiföldi film, mely legutóbb az Arany Pálmát is elhozta Cannes-ból.

A legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscarra minden ország egyetlen alkotással nevezhet, ez idén 66 művet jelentett. A rendszert sokan bírálják, hiszen e szabály következtében a közelmúltban olyan filmek estek el a versengés lehetőségétől, mint Matteo Garrone Gomorrája, Pedro Almodóvar Volverje vagy épp Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét, 2 napja.

A legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat tavaly Juan José Campanella argentin rendező Szemekbe zárt titkok (El secreto de sus ojos) című krimijének ítélték oda.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ Semmi más nem vagy, mint az életed."
Sartre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ