Elizabeth Taylorért szól a harang
Dátum: 2011. március 23., szerda, 18:41
A tavasz őt is elfújta. Élete lángja jó ideje pislákolt már, hisz millióféle betegség gyötörte hajdan világszép testét-fejét. Legutóbb szívpanaszokkal kezelték a kaliforniai Cedar-Sinai kórházban. Itt hunyt el szerdán, családja körében.

Ahogy kortársa – Conrad Hiltonnál feleségtársa és kolleginája (szerepeltek egy filmben együtt) –, a magyar Gábor Zsazsa szintén jó régen küzd már az öregséggel és a halállal, őróla is ilyesmi hírek láttak napvilágot sok esztendeje. 79 évesen távozott, sok szenvedés és maga generálta botrány után, amik elhomályosították művészetét. Túl szép, szexi és kihívó volt mint fekete angyal – a szőkévé és ártatlanná  varázsolt Marylin Monroe ellentettje –, így néha zavaróan vadul élte hosszúra nyúlt életét. Több mint kétszer annyi ideig volt köztünk, mint a kideríthetetlenül elhunyt MM.
 
1932 február 27-én jött világra Londonban. http://hu.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Taylor Már háromévesen balettezni vitték, aztán gyerekszínész lett: 1943-ban a Lassie hazatér című filmben már forgatott. Egy év múlva a korszak istenített, turcsi orrú fiúcskájával, Mickey Rooney-val eljátszotta a Nagy derby című hatalmas sikerré vált mozit, s ez az MGM urainak olyan tetszésére volt, hogy évi 30 ezer dollárral hosszú távra magukhoz kötötték a szép kislányt. Innen indul egyetemes világsztárrá válásának útja, amelyik mindenben – jóban-rosszban – bővelkedett. A BBC megemlítette, hogy a Nagy derby sajna nemcsak ezt a csillaggá válást tette lehetővé számára, de mivel akkor leesett a lováról, örökös fájdalmakat okozó gerinc- és hátproblémái is innen eredtek. Azt a „hányaveti” pacit végül odaadták neki cserébe a balesetért, és mert annyira megszerette.

Minden jelentős színész partnere volt – laza kis kivonat a zsenialitást hordozó nevekből: Spencer Tracy, Montgomery Clift, Rock Hudson, Vivien Leigh, James Dean, Marlon Brando. Spencer Tracy a papáját játszotta el egy könnyed kis filmben, ami a nagypapává válás nehézségeit mesélte el. Első felnőtt szerepében Liz a világszép, darázsderekú friss anyukává vált lányát játszotta benne. Hihetetlenül szabályosan finom arca – hófehérkés fekete haja, égkék szeme –, tökéletes alakja mindig eszményítetten mutatós nők szerepére predesztinálta. Ennek ellenére – így, utólag megnézve ezeket a fiatalkori alakításait – mégis tudott érzelmeket és életet közvetíteni hidegszép vonásaival, a diori new deal-es divatba bújtatott homokóra-alakjával. Voltak igaz rezzenései, őszinte pillantásai, átfutó érzelmek az arcán, amik ezt a szobortökély nőt mégis élővé és sebezhetően gyöngévé tették.

A legnagyobbaknak járó Oscarra négyszer jelölték, kétszer meg is kapta: a Modern kaméliás hölgy illetve az elsöprő  világsikert aratott Nem félünk a farkastól című dráma főszerepéért. Pedig Maggie megrázóan felépített alakításáért is járt volna neki a Macska forró bádogtetőn című filmből. Nemrég vetítették a Filmmúzeum nevű televíziós csatornán, és bizony nagyon modern, független, szarkasztikus, pimasz, életteli nőt játszott – XXI. századi szemmel is – a hasonlóan kiégett Marlon Brando mellett.

Magánélete ugyancsak filmre kívánkozik (szerintem nem is marad el), hiszen a walesi, durván érdekes-szép Richard Burton-nel, e ragyogó és tragikusan önégető színésszel hosszú „héjanászuk az avaron” ezernyi pletykalap csámcsogni valóját eredményezte. Hisz 1963-ban, a soha addig színésznőnek ki nem fizetett egymillió dolláros gázsiért leszerződött csodálatos Cleopátra egy életre megtalálta a maga Antoniusát. A filmbeli tuzsúr-lamúr igazzá vált, és ebben az egész életében  nyolcszor házasodott Taylor bizony emberére lelt. Kétszer is Burtonné vált belőle, így á la nature játszották el öklömnyi smaragdok, gyémántok adása-kapása közben haj-tépve és veszekedve azt, amit több filmen is: Shakespeare Makrancos hölgyét, Albee Farkasát, amitől próbáltak nem félni.

Burton Taylor legnagyobb szerelme és kihívása volt. A többi férje – köztük később egy egyszerű kőműves is – annyira nem szikráztatta meg. 40. születésnapján Budapestre jöttek ünnepelni a frissen megnyílt Duna-parti – akkor még – Intercontinental (ma Marriot) Szállóba. Barátnőmmel egész este ott kóvályogtunk a szálloda környékén – hülye fejjel mégis mire vártunk? –, hogy hátha megleshetjük az évszázad párját... Burton onnantól meg is szerette Budapestet. Egyszer valami olyasmit mondott – kis wishkey rásegítéssel –, hogy nem Budapest kelet Párizsa, hanem fordítva: Párizs a nyugat Budapestje...

A 18 évesen már házas színésznő bő gyermekáldásban – Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd, és Maria Burton  – volt részes (a negyediket örökbe fogadta), sőt unoka (10), pláne dédunoka (4) is színesítette családi palettáját. Mindegyik gyereke ott volt halálos ágyánál, ahogy az amerikai tévék jelentették. 1999-ben II. Erzsébet – druszája és földije –  „Dame” rangra emelte, ahogy az Amerikai Filmakadémia minden idők hetedik legnagyobb hatású filmsztárjának. Sok alapítványt támogatott legendás vagyonából – csodálatos műkincs- és ékszergyűjtemény birtokosa volt, sok páratlanságot Burton ajándékozott neki balhéik utáni engesztelésül – például az AIDS-elleni harcot folytatót is ebből finanszírozta. A szeretett kolléga, Rock Hudson halála feletti döbbenete vette rá, hogy végig e mellé a küzdelem mellé álljon.

Nagy barátja volt Michael Jacksonnak is, mindig gyámolította hányattatásaiban. Idős korára híres szépsége széttöredezett – főleg, amikor szőkére festette hollófürtjeit –, de hogy nem volt vészesen és agyamenten hiú (ami járvány a mai idősödő hollywoodi dívák közt) azt legnagyobb alakítása jelzi.



Edward Albee Nem félünk a farkastól ön- és mást marcangoló feleségeként Burtonnel együtt a saját húsuk-vérük, tépettségük élveboncolását hajtották végre, és Taylor simán feladta kínosan karbantartott szépségét. Mert az alkoholista Martha bőrébe bújva, a legvégletesebb mélységig mert leásni és felhozni onnan mindent. A mocskot, a szégyent. A Burton-nel elcseszett életét is.

Férje szerint nem is ő volt a világ legszebb nője, hisz tokásnak és bögyös galambnak tartotta, rövid lábakkal. Ettől még milliókra hatott a jelenség, Elizabeth Taylor néven, akit azért is sokat kritizáltak még Burtonnel való házasságai és botrányai előtt is, hogy harmadik férje, Micheal Todd repülőbalesetben való elhunyta után túl hamar vigasztalódott annak házas barátjával, Eddie Fisherrel. Ő el is vált miatta színésznő feleségétől, Debbie Reynoldstól, akivel Taylor élete alkonyán szerepelt egy filmben, a 2001-es Öreg díva nem vén díva címűben, Shirley McLaine, Joan Collins – tehát a valóban hajdani istennők – mellett. Kicsi falu az a Hollywood is...

De már a hetvenes években sem volt akkora vonzóerő a kasszáknál, mint előtte, noha akkor még rendszeresen szerepelt a vásznon. Később megritkultak filmszerepei, de magánéleti műsorai mindig a lapok elején tartották.

Máig hírértéke volt mindannak, ha történt vele valami, de ez a szerdai sajnos mindent felülmúlva ütött.

Szász Judit

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„ A paradicsomban kellemesebb a klíma, a pokolban viszont jobb a társaság."
Tristan Bernard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ