Ópium
Dátum: 2006. május 9., kedd, 16:32
A komáromi Monostori Erődben Ópium címmel, dán, magyar és norvég színészek szereplésével forgat filmet Csáth Géza naplóiból Szász János.

„A filmben Csáth stubnyai naplójából és az orvosi publikációként megjelent Egy elmebeteg nõ naplójából bontakozik ki az 1913-as években játszódó történet, melyben egymásra talál a szenvedélyes beteg, Gizella és az érzelmek nélküli Brenner doktor" - számolt be a cselekmény fõbb vonalairól kedden, a forgatás szünetében a rendezõ, aki korábbi, Wittman fiúk címû filmjében is Csáth Géza egy alkotását dolgozta fel.

A színházi évad közepén nem lehetett csak magyar színészekkel megoldani a szerepeket, így került a filmbe a Brenner doktor szerepét játszó László Zsolt mellett a Moravcsikot megformáló dán Ulrich Thomsen - hozta szóba a szereplõválogatás nehézségeit Szász János.

Gizellát a norvég Kristi Stuboe játssza, mert a felkért magyar színésznõk nem vállalták a szerephez szükséges lelki lemeztelenedést - tette hozzá a rendezõ.

A komáromi Monostori-erõd méteres falai között korhű és kitalált vizsgálati eszközökkel rendeztek be egy múlt század eleji tébolydát, melyben az elmebajok kezelése inkább ördögûzésnek és kínzásnak tûnik.

Gizella, a tébolyult, szenvedélyes és rengeteget író nõ találkozik Brenner doktorral, aki csak saját történetét képes elmesélni, de írni már nem képes. Brenner rájön, hogy érdemes figyelni a másik emberre. Megérti a nõt, aki arra kéri, vegye ki az agyát, és hozzásegíti, hogy nyugodtabban éljen - tért ki a történet részleteire a rendezõ.

Az Ópium forgatókönyvét Szász János és Szekér András írta, az operatõr Máthé Tibor. Az alkotás a Hunnia Filmstúdió és a német EuroArts koprodukciójában, Sándor Pál, Hámori András és Krskó Tibor produceri munkájával készül.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„Jobb egy asszony, mint egy fotel két karja között halni meg."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ