Az emberi természet kritikája
Dátum: 2011. április 10., vasárnap, 22:28
Az emberi természet kritikáját fogalmazza meg szélsőséges körülmények közé került maroknyi szereplője viselkedésén keresztül Conor Horgan Száz reggel című filmdrámája, amelyet a Titanic Filmfesztivál ír szekciójában vetítettek.

Az ír elsőfilmes rendező idilli tájba szerkesztette világvégedrámáját. Magányos faház áll egy erdőséggel övezett tó partján, a házban két fiatal pár húzza meg magát egy ismeretlen kataklizma után. Idősebb szomszéd él a közelükben, egy falu fekszik távolabb, de az ellenséges helybeliektől sem várhatnak segítséget. Nem tudni miért kerültek ide a szereplők, de annyi bizonyos: a külvilág megszűnt számukra, összegyűjtött készleteikkel kellene kihúzniuk, amíg valahogy megmenekülnek.

Ahogy fogy az élelem és a remény, úgy épül le bennük az egymás iránti lojalitás, ledőlnek a civilizáció korlátai. Mint Horgan fogalmazott a szombat esti bemutató után: filmje azon túl, hogy reálisan ábrázolja a civilizáció megszűnését, egyben a társadalomból való kivonulás metaforája.

"Nem a sokkolás volt a célom, az emberi kapcsolatokról akartam filmet készíteni" - fogalmazott arra utalva, hogy az elszigeteltségben zajló drámában nyoma sincs az apokalipszis-filmekből ismert hátborzongató fordulatoknak. A film a civilizáció összeomlása után játszódik, annak következményeit vizsgálja - tette hozzá.

"A Száz reggel művészi válasz egy valódi félelemre" - mondta filmjéről az MTI kérdésére. Mint hangsúlyozta: nem tudja hogyan, vagy mikor következhet be, de egyáltalán nem vagyunk felkészülve egy ilyen végzetes fordulatra, és figyelmen kívül hagyjuk, hogy esetleg megtörténhet.

Horgan elismerte, ő sincs felkészülve a világvégére, de hozzáfűzte, hogy valójában senki, pedig ennek a félelemnek valóságos alapja van. "Amikor az előttünk álló jövőről, a fellépő problémákról olvastam, az egyik nagy válasz a remény volt. Azzal nyugtattak, hogy bízni kell benne, majd minden rendbe jön, és megoldódik. Pedig szerintem a nem reális remény öl. Mert mindenki úgy gondolkodik: talán valaki tesz majd valami okosat, találni fog vagy feltalál valamit, és megment minket. Holott ezek potenciálisan nagy problémák, és az, hogy valaki talán kitalál valami okosat, nem válasz ezekre a kérdésekre."

A filmben szereplő csoport sincs felkészülve, bár számos dolgot tesznek a túlélésükért, olyanokat is, amire korábban nem lettek volna képesek - utalt a történetre.

"Az emberi természetet kritizálom, nem a társadalmat" - válaszolta Horgan arra a felvetésre, hogy filmjét a társadalom kritikájának szánta-e.

Conor Horgan fotósként kezdte pályafutását, majd számos reklámfilmet és több dokumentumfilmet rendezett. A Száz reggel forgatókönyvét is ő írta. A forgatáshoz elegendő tapasztalatot szerzett korábbi munkái során - említette meg -, ám a színészvezetést meg kellett tanulnia, mielőtt belevágott a játékfilmbe. Ezért színjátszó leckéket vett, és több barátjának filmjében is játszott, hogy gyakorlatot szerezzen.

A film szereplőit egy írországi castingon válogatta. A forgatás húsz napig tartott. Az egész stáb kiköltözött a természetbe, és mint a rendező elárulta, élete legboldogabb idejét töltötte a helyszínen.

Az élelmen, a vízen, a menedéken - tehát a legalapvetőbb dolgokon kívül a legjobban a komolyzene gyönyörű összetett műveit hiányolná, ha hasonló helyzetbe kerülne - mondta a rendező.

A Titanic Filmfesztivál történetében először szentel külön válogatást az ír filmművészet friss alkotásainak. A Zöld sziget című blokkban Horgan filmje mellett a Titanic látogatói láthatják Brendan Muldowney Vadállat (Svage) című thrillerét, amelyben egy támadás áldozatán emésztő bosszúvágy lesz úrrá, Ian Fitzgibbon krimi-vígjátékát, a Perrier vérdíját (Perrier's Bounty), amiben egy kispályás szélhámos kezd ki a dublini alvilággal. A szekció további filmjei az Elhaló fény, a Képszakadás és a Zonad.

Conor Horgan filmjét hétfőn 20 órakor ismét levetítik a KINO moziban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
 
Aforizmák
„ Jótettért azt várd, hogy további jótetteket várjanak tőled."
Osvát Ernő
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ