Szlovák versenyfilm a Titanicon
Dátum: 2011. április 11., hétfő, 16:29
Generációs szakadékot ábrázol Zuzana Lilová szlovák filmrendező A ház című első nagyjátékfilmje, amely egy apa és lányai konfliktusán keresztül beszél a szeretetről és elfogadásról.

Házat épít az apa érettségi előtt álló lányának. Ki nem mondott szeretetének néma mementója téglánként emelkedik a napi munka után az éjszakába hajlón. Eva megadóan robotol maga is, miközben az iskolából lógva vállal munkát, mert titokban arra gyűjt, hogy Angliába menjen bébiszitternek. Lázadása csöndben érik, szerelmi viszonyba bonyolódik nős angoltanárával, és a szülői házból kitagadott háromgyermekes nővéréhez, Janához jár, az apai tiltás ellenére. Mikor az apa felfedezi, hogy Jana után Eva is a maga útját akarja járni, mindent elkövet, hogy megakadályozza. Azonban váratlanul szembesül az elmúlással, és ez arra készteti, hogy utat keressen távolodó lányaihoz.

Több mint hat évig dolgozott a produkción, mivel a forgatókönyv elkészülte után jó időbe telt, amíg producereket talált munkájához – mondta el hétfőn a filmjét Budapestre elkísérő fiatal rendező, aki a 18. Titanic Filmfesztivál versenyprogramjában szerepel alkotásával.

Zuzana Lilová a pozsonyi Színművészeti Akadémia Film és Televíziós Tanszékén szerzett diplomát. Első filmje a Ticho (Csend) című televíziós produkció 2004-ben készült.

Mint elárulta: akkoriban az volt a legnagyobb dilemmája, hogy forgatókönyvíró létére megrendezze-e a produkciót, vagy sem. Tanárai, Martin Sulik filmrendező és a rektor, Ondrej Sulaj biztatására azonban belevágott. „A szlovák tévének tetszett a forgatókönyvem, és engedték, hogy megrendezzem. Ez egyfajta fordulatot hozott az életembe, mivel sohasem gondoltam, hogy rendező leszek” – emlékezett, majd egy kérdésre válaszolva hozzáfűzte: a két produkcióval a háta mögött most már rendezőnek érzi magát.

A filmje helyszínére utalva a rendező elmondta, hogy ő is vidéken nőtt fel, bár Szlovákia más táján. Főhősével szemben azonban számára nem volt nehéz az elszakadás a szülői háztól, mivel Pozsonyba ment tanulni, és így korán a maga lábára állt.

A ház forgatása 35 napig tartott. A felvételek során a hiteles atmoszféra megteremtését tartotta a legfontosabbnak. A színészek kiválasztásánál is arra törekedett, hogy valóságos karaktereket lásson viszont a néző a filmvásznon. Nagyon fontos, hogy ne „színészkedjenek”, hanem úgy viselkedjenek, mint a hétköznapi emberek – emelte ki.

A rendező az apa szerepét a közismert színházi rendezőre, színészre Miroslav Krobotra bízta, aki Tarr Béla A londoni férfi című filmjének főhősét játszotta. Mint megemlítette: Krobotot már korábban is ismerte, elküldte neki a szkriptet, és nagyon örült, amikor igent mondott a felkérésre. „Remek ember” – fogalmazott. – „Kezdetben tartottam tőle, hogy egy ilyen tekintélyes művésszel kell dolgoznom, de kiderült, hogy félelmem alaptalan volt, mert nagyon kedves volt”.

A kisebbik lány, Eva szerepére sokáig kereste a megfelelő színészt, míg végül rátalált Bárdos Juditra, aki megragadó természetességgel elevenítette meg a filmvásznon az elvágyódó kamaszt – mesélte.

Mint a Pozsonyban színészi tanulmányokat folytató Bárdos a film vasárnap esti vetítése utáni közönségtalálkozón elárulta: ez volt az első filmszerepe, de nagyon jól érezte magát a forgatáson, sokat beszélgettek, és jól megértették egymást a rendezővel.

Egyelőre nincs forgalmazója a filmnek, valószínűleg ősz végén, tél elején kerülhet a szlovák mozikba, egyelőre még a fesztivál-pályafutásánál tart – vázolta a film sorsát Lilová.

„Jelenleg nem dolgozom filmen, egy tévés sorozat egy részét bízták rám a szlovák filmművészet történetéről. A nők a szlovák filmben témát dolgozom fel nem csupán történelmi aspektusból” – ismertette további terveit.

A ház Budapestről további fesztiválokra utazik tovább, a közeljövőben Dortmundban egy női filmfesztiválon, majd Karlovy Varyban mutatkozik be.

A szlovák versenyfilm 14-én, csütörtökön 18 órakor szerepel ismét a Titanic programjában.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„A szeretetnek tevékenynek kell lennie."
Bohumil Hrabal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ