Véget ért a Titanic
Dátum: 2011. április 18., hétfő, 7:52
Április 16-án este a 18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál zárógáláján ünnepélyes keretek között kihirdették az idei mustra díjnyertes alkotásait. Az est háziasszonya Winkler Nóra volt, aki elmondta, hogy a kezdetek óta nagyon szereti a Titanicot, és nagyra becsüli azt a kulturális pozíciót, amit a Titanic szervezői magukra vállaltak. A fesztivál fődíját a Vadember című film nyerte el.
Horváth György fesztiváligazgató anekdotákat mesélt az idén köztudottan rendkívül nehéz körülmények között létrejövő fesztivál szervezőinek munkájáról, a lelkes nézői felajánlásokról, biztatásokról, és megköszönte a segítséget valamennyi szponzornak és támogatónak.

Kiemelte azt is, hogy a szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál soha többé ne kényszerüljön olyan helyzetbe, hogy a pénzügyi nehézségek miatt az ideihez hasonló megszorításokkal és lemondásokkal teli, külsőségeiben is szerényebb és visszafogottabb, hirdetési és reklámköltségek nélküli verzióban kerüljön megrendezésre.

Ezt követően átadták a díjakat. Elsőként a Diákzsűri képviselője lépett színpadra, aki elmondta, hogy nagyon nehéz helyzetben voltak, mert ennyi jó filmet ritkán lát az ember, mint a Titanicon. A diákzsűri díját végül A ház című cseh-szlovák film kapta egyszerre realista és szimbolikus ábrázolásmódjáért, kiemelkedő, hiteles és átérezhető színészi alakításaiért, valamint az egyetemes problémák jellegzetesen kelet-európai ízű megközelítéséért.

A zárógálán még csak a közönségszavazás pillanatnyi állását árulhattuk el, hiszen a fesztivál négy mozijában a díjátadóval párhuzamosan is zajlottak vetítések, mára azonban véglegesült az eredmény. Az idei közönségkedvenc (4, 68-os átlaggal) Thomas Vinterberg Submarino című filmje lett. A második legtöbb szavazatot Az én peresztrojkám című dokumentumfilm kapta,  a harmadik helyen pedig szintén egy dokumentumfilm, a dán Armadillo végzett.       

Végül a zsűri következett. A három tagú nemzetközi zsűriből elsőként Elliot Grove szólt a közönséghez, igaz csak virtuálisan, videóüzenet formájában, hiszen a díjátadó idején ő már Londonban volt. A zsűrielnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a Titanic Filmfesztivál jövőjéről nem a politikusok döntenek, hanem a nézők, akiknek ki kell állniuk a Titanic által képviselt egyedülálló kulturális érték mellett.

Pataki Ági megköszönte a szervezőknek, hogy a sok-sok megpróbáltatás ellenére megrendezték a fesztivált, elmondta, hogy drukkol a fesztiválnak, és reméli, hogy a Titanic töretlen sikere meggyőzi a kultúrpolitika képviselőit, hogy a fesztiválra igenis szükség van, és érdemes évről évre támogatni. Esther Rots, a tavalyi Hullámtörők-díjas holland film, A bőrön is áthatol rendezője izgatottan mesélte, mennyire örült a felkérésnek, és lenyűgözőnek találja, hogy a manapság egyre ritkábban látható merész és innovatív alkotások közül a Titanic fesztiválnak sikerült jó néhányat a közönség elé tárnia.

Ezután elérkezett a várva várt pillanat, és fény derült a győztes film címére: a zsűri a Hullámtörők-díjat a Vadember című svéd alkotásnak ítélte oda. Az indoklás szerint Martin Jern és Emil Larsson filmje  csiszolatlan, közvetlen és játékos stílusával, a lehetőségek nélküli élet kilátástalanságának intenzív érzékeltetésével érdemelte ki a rangos elismerést.  Amint azt már több fórumon hírül adtuk, az állami támogatások megvonása miatt a győztes film idén nem részesül pénzjutalomban, de bízunk benne, hogy a díj eszmei és presztízsértéke kárpótolja az alkotókat.   
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
 
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
Aforizmák
„ Ha regényt akarok olvasni, írok egyet."
Benjamin Disraeli
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ