Filmszemle
Dátum: 2011. május 3., kedd, 15:01
Összesen tizenegy alkotás szerepel a csütörtökön kezdődő 42. Magyar Filmszemle játékfilmes versenyében, a Cserhalmi György színművész vezette zsűri többek között olyan filmekből válogathat, mint Rudolf Péter Üvegtigris 3, Kocsis Ágnes külföldön nagy sikereket elért Pál Adrienn, valamint Mundruczó Kornél Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv című munkája.
A május 8-ig tartó mustrára 28 játékfilmet neveztek, ebből válogatták ki azt a 11 alkotást, amely versenyben van a legjobb filmnek járó Arany Orsó-díjért.

Az Üvegtigris 3, a Pál Adrienn és a Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv mellett helyet kapott a programban Pozsgai Zsolt rendező A föld szeretője című filmje, amely az 1828 és 1900 között élt Zsolnay Vilmos fazekasmester, a világhírű Zsolnay Porcelángyár alapítójának életét és a XIX. század második felének Magyarországát mutatja be. A főbb szerepekben Koncz Gábor, Őze Áron, Auksz Éva és Görög László látható.

A halálba táncoltatott lány – Hules Endre munkája – két testvér újratalálkozásának története. A fivérek úgy döntenek, felújítják utolsó közös sikerüket, A halálba táncoltatott leány balladájából készült táncdarabot, amely lökést adhat mindkettőjük pályafutásának. A rendező szerepel is a filmben, mellette László Zsolt, Melkvi Bea és több külföldi művész tűnik fel a vásznon.

Versenyben van Miklauzic Bence legújabb filmje, A zöld sárkány gyermekei, amely egy kisiklott magyar ingatlanügynök és egy Magyarországon ragadt kínai férfi szokatlan barátságáról szól. Rátóti Zoltán mellett Wu Debin amatőr játssza a főszerepeket.

Az ügynökök a paradicsomba mennek című munkájával képviselteti magát a versenyben Dézsy Zoltán rendező. Az 1980-as évek második felét felidéző alkotás egy sokáig külföldön tanult és jó körülmények között élő férfiról szól, aki az ellenzéki mozgalom egyik vezetőjévé válik, az első szabad parlamenti választásokon pedig bejut a parlamentbe. A főszerepekben Lukács Sándor, Karalyos Gábor, Andorai Péter és Kubik Anna látható.

A kiválasztott filmek között van Vécsei Márton Diamond Club című filmje. Ez három fiatalról szól, akiket az akcióművészet hoz össze. Richárd, a saját művészetétől megcsömörlött művész elhatározza, hogy egy nagyszabású performansz segítségével írja be magát a művészettörténetbe. A performansz finanszírozását úgy biztosítja, hogy eladja lakását egy fiatal párnak, Adélnak és Trisztánnak. A nő azonban teljesen a művész hatása alá kerül. A közönség többek közt Uglár Csabát, Tenki Rékát és Haumann Mátét láthatja a vásznon.

East Side Stories címmel mutatkozik be a versenyprogramban Bodzsár Márk, Bollók Csaba, Hajdu Szabolcs és Török Ferenc kisfilmjeit magában foglaló alkotás, amelynek egyes részei a The Funny Side, a The Flip Side, a The Other Side és a The Wild Side címet viselik.

Az Arany Orsó-díjért versenyez Vecsernyés János Nyár utca, nem megy tovább című filmje, amely valós időben, valamivel több mint 70 perc alatt játszódik egy trolin. Igazi magyar abszurdról van szó, amennyiben egy trolieltérítés a történet lényege - írták le a szervezők a filmet.

Beválogatták Dyga Zsombor Utolér című alkotását, a bosszú lehetőségéről és a tragikus fordulatok hatásairól szóló filmben Ónodi Eszter, Bartsch Kata, Andrew Hefler és Seress Zoltán alakítja a főszerepeket.

A tévéfilmek versenyében 13 alkotás került versenybe, Babos Tamás Fehérnyíl, Cserhalmi Sára Hajónapló '89-09/Vadhuss, Dettre Gábor Antigoné, Esztergályos Károly Szégyen - töredékek a huszadik századból, Gothár Péter Hangyatérkép, Horváth Lili, Hajónapló '89-09/Hazafelé, Mátyássy Áron T.Ú.K. - Tanár úr kérem!, Miklauzic Bence Éji séták és éji alakok, Sipos József Titkos szám, Reisz Gábor Judith Keith, Sára Júlia Bulvár, Török Ferenc Apacsok, valamint Zsigmond Dezső A botcsinálta doktor című munkái.

A kisjátékfilmek mezőnyében 26 alkotás szerepel, közte a Berlinale versenyébe is meghívott Erdő – amelynek rendezője Kárpáti György Mór főiskolai hallgató – és Till Attila Cannes-ba várt Csicska című filmje is.

(MTI)

 

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Aforizmák
„ Ha kivágtad az utolsó fát és megmérgezted az utolsó folyót, rá fogsz jönni arra, hogy a pénzt nem lehet megenni."
Indán közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ