Húsz év magyar dokumentumfilmjei egy kötetben
Dátum: 2011. május 5., csütörtök, 18:28
Csaknem húsz év magyar dokumentumfilmjeit gyűjti egybe Tóth Klára A láthatatlan ország című kötete, amelyet csütörtökön mutatott be a 42. Magyar Filmszemle kísérőprogramjaként a könyvet megjelentető Magyar Szemle Alapítvány az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Tóth Klára a könyvbemutatón elmondta: A magyar dokumentumfilm és a média 1992-2010 alcímet viselő kötet szubjektív áttekintést nyújt. Inkább publicista, mint filmkritikusi attitűddel írott cikkekről van szó - tette hozzá.

Mint mondta, a könyv címe arra utal, hogy az országnak az a képe, amely a dokumentumfilmekben látható, nem igazán látszik a mai "virtuális valóságot dömpingelő" médiában. Van egy Magyarország, amelyet mutat a televízió, és van az a Magyarország, az a láthatatlan, amely a dokumentumfilmek javából ismerhető meg igazán - mutatott rá.

Szólt arról, hogy például rengeteg cigánysággal foglalkozó dokumentumfilm készül, de ezek nem jutnak el azokhoz, akik a döntéseket hozzák. Hozzáfűzte: nagy álma volt egy parlamenti filmklub elindítása.

Gróh Gáspár irodalomtörténész, a kötet szerkesztője elmondta, hogy A láthatatlan ország Tóth Klárának a Magyar Szemle című folyóiratban megjelent, döntően a dokumentumfilmekről szóló kritikáinak gyűjteménye.

Beszélt arról, hogy az elmúlt 40 évben a dokumentumfilm mint filmes szociográfia betöltött egy fontos küldetést, de az elmúlt 20-25 évben elvesztette valódi húzóerejét. Ugyan még elkészülnek a nagyszerű filmalkotások, de a közönség számára nem hozzáférhetőek - mutatott rá.

Kodolányi Gyula, író-költő, a Magyar Szemle főszerkesztője úgy vélte: a magyar értelmiségnek ki kell harcolnia, hogy a közszolgálati csatornákon megfelelő időben rendszeresen adjanak dokumentumfilmeket. Jó volna létrehozni egy dokumentumfilmeket vetítő csatornát is - tette hozzá.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ A tizedik Múzsa, aki most kormányoz: a sajtó."
Trollope
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ