Bernardo Bertolucci 3D-s filmre készül
Dátum: 2011. május 12., csütörtök, 11:39
Bernardo Bertolucci alkotókedvét is felébresztette a 3D technika, Io e te (Én és te) című következő filmjét háromdimenziósra tervezi.

Az olasz filmrendező, akit a Cannes-i Filmfesztivál szerdai nyitó napján tüntettek ki a tiszteletbeli Arany Pálma-díjjal, elárulta, hogy rajongója az Avatarnak, és megigézte a 3D-s technológia.

"Azon kezdtem morfondírozni, hogy a 3D-t miért csak a horror vagy a science fiction műfajra tartják megfelelőnek? Arra gondoltam, ugye milyen nagyszerű lenne Fellini 8 és fél című filmje három dimenzióban?" - mondta az Utolsó tangó Párizsban és Az utolsó császár rendezője, hozzátéve, hogy egészségügyi problémái dacára alkotókedvét is felébresztette az új technikában rejlő lehetőség.

"Az elmúlt öt-hat évben biztos voltam benne, hogy nem csinálok már több filmet" - jegyezte meg a 71 esztendős művész. "Aztán rájöttem, hogy kerekesszékből is el tudom képzelni a filmjeimet."

Az Io e te mindössze kétszereplős film lesz, ami egyetlen helyszínen, egy pincében játszódik - mesélte a rendező.

A filmművészet nagyjai közül ketten is felhasználták már új munkáikban a háromdimenziós technikát: Wim Wenders Pina című táncfilmjéhez, Werner Herzog pedig The Cave of Forgotten Dreams (Az elfelejtett álmok barlangja) című dokumentumfilmjéhez. Bertolucci erre utalva a szerdai sajtóértekezleten úgy értékelte: szembeötlő, hogy három azonos gondolatvilágú iskolából érkezett európai rendező érdeklődését is felkeltette és meg is ragadta a 3D-s technika.

Bertolucci eddigi pályája során négy filmjével jelentkezett a Cannes-i Filmfesztiválon, de egy műve sem nyerte el az Arany Pálmát. Mint mondta: nagyon örül, hogy most megkapta ezt a "konszolidációs díjat" a fesztiváltól.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„Imádom az ellenségeimet, ha értelmesek, ugyanannyira viszolygok az ostobáktól, akik megvédenek."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ