Trier-t kitiltották Cannes-ból
Dátum: 2011. május 19., csütörtök, 16:39
Hitlerrel kapcsolatos megjegyzései miatt kitiltották Lars von Trier dán filmrendezőt a Cannes-i Filmfesztiválról csütörtökön, a művész elfogadta a szervezők döntését.

Lars Von Trier szerdán váltott ki nagy megrökönyödést a fesztiválon, amikor Melancholia című filmje sajtótájékoztatóján kifejezte Hitler iránti szimpátiáját, és úgy fogalmazott, "Izraeltől tényleg a falra lehet mászni".

A filmes alkotó még szerdán Cannes-ban kiadott közleményében elnézést kért szavaiért, és tagadta, hogy antiszemita, fajvédő vagy náci lenne. "Természetesen nem rokonszenvezem Hitlerrel. Lehet, hogy disznó vagyok, de náci nem" - mondta csütörtökön. Filmje főszereplője, Kirsten Dunst úgy fogalmazott, senki sem viccelődhet azzal, hogy náci.

A rendező elfogadta kitiltását - tudatta Meta Foldager, a film egyik producere. A fesztivál joga eldönteni, hogy kit akar látni - tette hozzá a legjobb filmnek járó Arany Pálmáért versengő alkotás képviselője.

Thierry Frémaux, a fesztivál egyik vezetője telefonon közölte Lars von Trier rendezővel, hogy kijelentései miatt "persona non grata" lett a seregszemlén. Foldager szerint a rendező humorosan fogalmazott, mégis hibázott. A sajtótájékoztatón jelenlévő újságírók nem képzelték, hogy a rendezőt kitiltják majd a mustráról - vélekedett a producer.

A szervezők döntése szerint a Melancholia továbbra is versenyben marad, a kitiltás csak Lars von Triert érinti. "A cannes-i fesztivál vezetése úgy döntött, az embert bünteti, nem a művet" - fogalmazott Frémaux.

"A zsűri teljesen független, és azért van, hogy a filmekről döntsön. Nem beszéltek velem vagy Gilles Jacob fesztiválelnökkel" - mondta.

A hírek szerint Lars von Trier ugyan elhagyta a fesztivált, de továbbra is Dél-Franciaországban marad, hogy népszerűsítse filmjét.

Ez az első alkalom a fesztivál több mint hatvanéves történetében, hogy kitiltottak valakit a seregszemléről.

 


(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„ Az igazságokat gyakran kell ismételni, mert a tévedéseket is gyakran ismétlik."
Goethe
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ