Megnyílt Cannes, a keveredés szimbóluma
Dátum: 2006. május 18., csütörtök, 7:48
A Da Vinci-kód című film valamennyi alkotója és kétezer díszvendég jelenlétében Sidney Poitier amerikai színész szerda este megnyitotta az 59. cannes-i filmfesztivált.

A hagyományoknak megfelelõen a dél-franciaországi kisváros alig száz méternyi vörös szõnyegén vonultak fel a Fesztiválpalota lépcsõjén az 59. cannes-i filmfesztivál megnyitójára érkezett sztárvendégek. Elsõ helyen természetesen a Dan Brown bestsellerébõl készült hollywoodi produkció alkotói: a felesége társaságában érkezõ rendezõ Ron Howard, Tom Hanks, Jean Reno és a mindig mosolygós Audrey Tautou, aki a bemutatóra rövidre vágatta haját.

A díszvendégek között feltûnt Juliette Binoche, Jean-Claude Brialy, Andie MacDowell, Gus Van Sant, David Cronenberg és Claude Lelouche is. Óriási tömeg fogadta a Croisette-re 15 év után helikopterrel visszatérõ Alain Delont, akit elmondása szerint 21 éves korában Cannes-ban fedezett fel magának a francia mozi.

A megnyitó est házigazdája Vincent Cassel francia színész volt, aki tíz évvel ezelõtt Mathieu Kassovitz A gyűlölet című filmjének fõszerepében tűnt fel elõször Cannes-ban. A tetõtõl talpig fehérbe öltözött színész elmondta, hogy számára a cannes-i fesztivál a keveredés szimbóluma, mert Franciaország az egyetlen ország, ahol a földrajzi és kulturális eredetek keveredése okán a határok elhagyása nélkül mindenféle kultúrával találkozhat az ember. Így hát természetes, hogy a kulturális befogadás hazájában legyen a világ legnagyobb filmfesztiválja - tette hozzá a francia színész. A közönség tapsviharral fogadta szavait.

Vincent Cassel ezután angolul, arabul, kínaiul és egy afrikai nyelven köszöntötte az egybegyûlteket.

A zsűritagok - köztük a fekete estélyiben felvonuló Monica Bellucci színésznõ - bemutatása után a zsűrielnök Vong Kar-vaj (Wong Kar-wai) kínai rendezõ kapott szót, aki kínaiul mondta el, hogy nem csak önmagát, hanem valamennyi ázsiai és kínai rendezõt képviselni kívánja a zsűriben, anélkül, hogy bármiféle elõítélettel rendelkezne a beválogatott filmekrõl.

A fesztivált hivatalosan a 79 éves Sidney Poitier nyitotta meg. Az 1963-ban Oscar-díjat kapott amerikai színészt állva ünnepelte a cannes-i közönség.

A rövid megnyitó után vetítették le a már bemutató elõtt nagy vitát kiváltó A Da Vinci-kód című filmet.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Zsuzsu 2006-05-18 11:13 | Válasz erre | #1
Na, a Da Vinciről már annyit hallani; félek, hogy elrontották a mozit. S ez elvesz a regény bátorságából, értékéből és ez a lényeget feledteti.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„ Szeretni valakit annyi, mint átvilágítani."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ