BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
A Nyugat koronatanúja
Dátum: 2011. július 4., hétfő, 8:06
Eddig csak egyszer a Petői Irodalmi Múzeumban láthatta a közönség Kálloy Molnár Péter és Szabó Zoltán Attila közös filmjét, melynek címe: A koronatanú (Hetényi Károly évszázada). Akkor azonban a vetítés az éppen Szabó által alapított Nyugat Ma szépirodalmi folyóirat estjét kísérte, míg kedd este az 1918-ban, kései szecessziós stílusban épült, világhírű Gellért Szállóban kizárólag a filmre koncentrálhat a publikum.

Hetényi Károly élete kész kalandfilm. Egy árvaházból kilépve lett a legendás New York inasa, ahol testközelből figyelte a Nyugat nagyjait és a korszak színészóriásait, köztük Csortos Gyulát, Muráti Lilit. Látta sakkozni – és hallotta káromkodni – Karinthyt, kiszolgálta Kosztolányit és a mindig magányos József Attilát. Hetényi úr titkok tudója: a kávéházi kultúra és a kávékészítés szakértője, aki ma is orrában, zsigereiben érzi Fehér úr feketéjét a New Yorkból.

A Nyugat koronatanúja megjárta az orosz frontot, dolgozott malomban, volt keszonos és menthetetlenül szerelmes. Karcsi bácsit barátjává fogadta Királyhegyi Pál és Seress Rezső, bizalmába fogadta Oláh Kálmán és Bessenyei Ferenc. A 2011. július 5-én kilencvenéves Hetényi Károly éveket töltött el a híres Royalban, a patinás Gellértben, de kiismerte a Miami sajátos világát is, ahol kollegája – az eszpresszó mellé – szép szőkéket ajánlott az uraknak. A film hőse megfordult a Dob utca sarkán a Meteorban is, ahová egy nap átlagban háromszor járt ki a rendőrség, de szép esztendőket töltött el a Kulacsban is, ahol már nem a kávé, inkább a fröccs volt a sikertermék, az örök sláger pedig a Szomorú Vasárnap.

Röviden így foglalható össze, kiről és mi mindenről is „mesél” a Kálloy-Szabó kettős mozgóképe. Információink szerint, A koronatanú máris felkeltette néhány tv-csatorna figyelmét, így a televízióban is hamarosan viszontláthatjuk majd Karcsi bácsit, aki a Gellértbeli díszpremier napján tölti be kilencvenedik életévét, ezért az alkotók, a szálloda és a Grand Hotel Royal Éttermesek Társaságának Egyesületi Klubja (ÉTEK) külön is köszönteni fogja – hrabali fordulattal élve – „őfelsége”, avagy inkább a nyugatosok, a művészvilág kedvenc pincérét.

Érdekes csavar a történetben, hogy a Karinthy inasáról szóló dokumentumfilmet két mai nyugatos alkotó jegyzi, hiszen Kálloy Molnár Péter nemcsak kiváló színész és színházi rendező (lásd: Machbeth Fehérváron), hanem annak a Nyugat Ma folyóiratnak is szerzője, amelyet alkotótársa, az író-szerkesztő Szabó Zoltán Attila alapított Konyári János borásszal egyetemben, aki természetesen erre az – irodalmi- és filmes eseménynek is beillő – eseményre is elutaztatja remek balatoni borait

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„Aki keveset gondolkodik, sokat téved."
Leonardo Da Vinci
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ