Francia méltatás a Taxidermiának
Dátum: 2006. május 19., péntek, 12:06
Elismerő kritikát közölt a Le Figaro című francia napilap Pálfi György Taxidermia című filmjéről, amelyet pénteken mutatnak be az 59. cannes-i filmfesztivál Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) című válogatásának versenyében.
 A párizsi újság kritikusa szerint Pálfi György egy család genetikai sorsát, pontosabban annak karikatúráját rajzolja fel filmjében. Thomas Mann teóriája alapján a három „képromboló és végletekig túlzó portré" egy családtörténet modellje a famíliát csúcsra juttató apáról és az annak értékeit a rombolásig megtagadó fiúról. Vérben és bélben az organikus élet eredeteit láthatja a néző egy szexmániás nagyapától egy bulémiás apán át egy aszkéta fiúig, aki az örökkévalóságot keresve megtagadja a testet, és annak élvezeteit - véli Dominique Borde.

A kritikus szerint a magyar filmben az emberiség sorsa vágyaiban, túlzásaiban és ellentmondásaiban kerül bemutatásra, s a sokkoló képek közepette a meneküléseiben és kereséseiben paradox és kielégítetlen Ember rajzolódik fel. A rendező szándékosan nem foglalkozik az emberi lélekkel, hogy jobban koncentrálhasson a túlzásokban fetrengő testre.

„Bár a stílus erőszakos, a téma durva, a szimbólum óriási, a film egy Peter Greenaway esztétikai kísérleteit idéző műként állja meg helyét. A film végén felrázva és kicsit undorodva, de az ellentmondásunk rendjét brutálisan felidéző parabolától végtelenül lenyűgözve jövünk ki a vetítésről" - írta a Le Figaro.

A 37. Magyar Filmszemle fődíjas filmjét pénteken mutatják be Cannes-ban, a francia mozik augusztus 23-tól vetítik a Taxidermiát.

(MTI)

Fotó: www.filmunio.hu

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
Aforizmák
„ Még a trónszéken is kifényesedik a nadrág."
Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ