Nagy nevek és izgalmas versenyfilmek Velencében
Dátum: 2011. agusztus 28., vasárnap, 11:26
Rég nem előzte meg akkora várakozás a világ legöregebb filmes mustráját, mint idén: a 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon nemcsak Hollywood képviselteti magát legnagyobb sztárjaival, de szakértők szerint a 24 filmből álló versenyprogram is rendkívül ígéretes.

George Clooney, a Lido egyik kedvencének új filmje, a The Ides of March (Március idusa) című amerikai választási dráma nyitja meg az augusztus 31. és szeptember 10. között zajló nemzetközi filmmustrát. A Clooney rendezésében készült filmben Ryan Gosling és Philip Seymour Hoffman játszanak főszerepet, de a fesztiválon olyan további nemzetközi csillagok is feltűnnek majd új produkciókban, mint Colin Firth, Keira Knightley, Matthew McConaughey, Kate Winslet, Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow és Madonna.

"Nem emlékszem, mikor váltott ki ennyi emberből ilyen izgalmat a műsor" - jegyezte meg Jay Weissberg, a Variety filmes szaklap kritikusa, aki szerint ez nem csak a komoly hollywoodi felhozatalnak köszönhető.

Potenciális kasszasikerek ritkán szerepelnek a mustrán, ám kis költségvetésű, független amerikai filmek szívesen választják ugródeszkául az 1934-ben debütált rangos európai fesztivált, az Oscar-átadással végződő filmes díjszezon nem hivatalos nyitányát.

Marco Müller fesztiváligazgató impozáns programot válogatott össze a versenyhez. Nagy érdeklődés övezi John le Carré Tinker, Tailor, Soldier, Spy című kémregényének új feldolgozását, amely igazi sztárszereposztással - Colin Firth, Gary Oldman és John Hurt közreműködésével - készült. A svéd Thomas Anderson rendezéséről John le Carré is elismerően nyilatkozott honlapján. Mint írta, nem a könyvet látta viszont, de úgy gondolja, saját jogán önálló műalkotás született.

A brit Andrea Arnold új Üvöltő szelek-feldolgozására is sokan kíváncsiak, akárcsak Ami Canaan Mann amerikai rendező Texas Killing Fields és William Friedkin Killer Joe című munkájára.

Az A Dangerous Methodban David Cronenberg avatja be a nézőt a pszichológia két nagysága, Carl Jung és Sigmund Freud rivalizálásába, amint egy fiatal nő (Keira Knightley) kerül kettejük közé.

Roman Polanski tavaly svájci börtönében és házi őrizetében kezdte el a munkát a Carnage című filmen. A 78 esztendős filmest végül nem adták ki az Egyesült Államoknak, amely egy negyven éve elkövetett szexuális bűncselekmény miatt kérte azt, és a rendező szabadon bocsátása után Franciaországban forgatta le a drámát Kate Winslet, Jodie Foster és Christoph Waltz szereplésével.

Az orosz filmet Az orosz bárka rendezője, Alekszandr Szokurov képviseli Velencében Faust című alkotásával. Hongkongból Johnnie To érkezik a gazdasági váláság hétköznapi emberekre gyakorolt hatását vizsgáló, Life Without Principle című munkájával.

Az Arany Oroszlán-díjért versengő mezőnyből eredetileg 22 film címét jelentették be a szervezők, de a héten egy újabb, meglepetésfilmmel bővült a lista: a tajvani Saideke Balai című filmmel, Vej Tö-seng (Wei Te-sheng) történelmi drámájával, amely a Tajvanon uralkodó japánok elleni bennszülött lázadást ábrázolja. Kiderült az is, hogy egy további meglepetésfilm is csatlakozik a mezőnyhöz, amelyben így összesen 24 film fog szerepelni.

A versenyen kívüli érdekességek közé tartozik Madonna második játékfilmes próbálkozása. A popsztárból lett rendező a W.E. című kosztümös produkcióval jelentkezik, amely az elvált Wallis Simpson és a kedvéért a brit trónról lemondó VIII. Edward király romantikus kapcsolatáról szól.

A Tahrir 2011 című egyiptomi dokumentumfilm a régi rezsimet eltávolító forradalmat ábrázolja, Philippe Faucon a radikális iszlámot mutatja be a La disintegration című munkában, Al Pacino pedig önmagát és Heródes királyt alakítja a Wilde Salome című produkcióban. Steven Soderbergh pánikot okozó halálos vírusról forgatott thrillerjét küldte a fesztivál programjába Matt Damonnal, Kate Winslettel, Marion Cotillard-ral, Jude Law-val és Gwyneth Paltrow-val a főszerepben.

A 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál idén technikai újdonságokkal és megújult környezettel fogadja a népes nézősereget. Egyebek között elkészült a vetítéseknek helyet adó Palazzo del Cinema nagytermének felújítása, és a Lidón ingyenes WiFi áll a látogatók rendelkezésére - olvasható a mustra honlapján (www.labiennale.org).

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„Megmaradtam bohócnak. Ez sokkal magasabb pozíciót biztosít számomra, mint bármely politikusé."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ