Clooney, Polanski és Le Carré is esélyesek Velencében
Dátum: 2011. szeptember 6., kedd, 10:30
Félidőhöz érkezett a 68. velencei filmfesztivál: az idei év díjesélyesei között egyelőre George Clooney és Roman Polanski filmjét, valamint a John le Carré kémregényéből készült alkotást emlegetik a világ legrégebbi filmes seregszemléjén, ahol kedden meglepetés versenyfilmmel találkozhat a közönség.

Clooney politikai thrillerje, a The Ideas of March (Március idusa) volt a fesztivál nyitófilmje, és még mindig tartja magát a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlán-díjért folyó versenyben. A fesztivál elején mutatkozott be Roman Polanski legújabb munkája, a Carnage (Az öldöklés istene) Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz és John C. Reilly főszereplésével, a film nagy tetszést aratott, különösen Winslet vicces pillanatait emelték ki a kritikusok.

Hétfőn léptek színre a kémek, azaz végre széles vásznon is bemutatkozott John le Carré világhírű kémregénye, a Tinker, Tailor, Soldier, Spy (Az áruló, illetve újabb fordítás szerint az Árulás). A filmet nagy várakozás övezte, az első visszhangok mindenekelőtt Gary Oldman alakítását méltatták George Smiley szerepében.

Noha a velencei filmfesztiválon rendszeresen születnek meglepetések a díjkiosztón, a Variety című filmes szaklap által közölt felmérés szerint egyelőre hajszállal a Carnage vezet az Arany Oroszlánért folyó versenyben. Amennyiben a színdarabból készült feldolgozást hirdetnék ki győztesnek a Lidón szombat este, Polanski nem tudná átvenni a díjat. A rendezőt ugyan szabadlábra helyezték a svájci hatóságok, de az amerikai igazságszolgáltatással való szembenállása rendkívül korlátozza külföldi útjait. Legújabb filmjét is Párizsban forgatta, bár New Yorkban játszódik.

A fesztiválon eddig kevés film szerepelt le, ezek között volt a Monica Bellucci főszereplésével készült Une été brulant (Egy forró nyár). A legjobb alakítások között is nehéz lenne válogatni, a kritikusok mégis kiemelik Michael Fassbendert Steve McQueen Shame című filmjében; a La Stampa című olasz lap máris neki adta a legjobb férfi színésznek járó Coppa Volpit. A nők közül Keira Knightley alakítását dicsérték az A Dangerous Method című alkotásban, amely Freud és Jung rivalizálásáról szól.

A Lido vendégei között üdvözölték Al Pacinót, a színész ezúttal rendezőként érkezett Wilde Salome című kollázsfilmjével, Steven Soderbergh pedig Contagion című munkáját hozta el Velencébe Matt Damon, Gwyneth Paltrow és Laurence Fishburne kíséretében. Az amerikai rendező cáfolta, hogy vissza akar vonulni. Mint mondta, csak szünetet tart, hogy más művészeti ágakat is felfedezhessen.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„ A művész legnagyobb földi jutalma a kollégák irigysége."
Varnus Xavér
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ