Életműdíjban részesül Darvas Iván
Dátum: 2006. május 24., szerda, 15:52
Darvas Iván Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész életműdíjban részesül a Székesfehérváron május 29-én kezdõdõ II. Alba Regia Nemzetközi Filmfesztiválon.
Az elismerést a nyitóünnepségen veszi át a művész - jelentette be szerdán sajtótájékoztatón a fesztivál igazgatója.

A 81 éves művész mellett Zsigmond Vilmos és Andrew László operatõrök, valamint Maurice Jarre zeneszerzõ munkásságát ismeri még el a filmfesztivál életműdíjjal - mondta el Elekes Szentágotai Blanka.

Információja szerint Magyarország elsõ nagyjátékfilmes versenyfesztiválja igazi filmes csemegével várja a közönséget: a filmtörténeti szekcióban Orson Welles Magyarországon még nem vetített, de Európában is kuriózumszámba menõ rövidfilmjeibõl készült összeállítást vetítenek le.

A hét kisfilmet a Müncheni Filmmúzeum bocsátotta a fesztivál rendelkezésére, a jogtulajdonos Oja Kodar jóváhagyásával, aki két évtizeden keresztül volt Orson Welles társa, múzsája, alkotótársa, s aki személyesen is részt vesz a rendezvényen.

A fesztivál nyitó ünnepségén, a Vörösmarty Színházban Orson Welles London címû rövidfilmjét mutatják be magyar feliratozással.

A június 4-ig tartó II. Alba Regia Nemzetközi Filmfesztiválon négy helyszínen ötvennél több versenyfilmet láthat majd a közönség. A filmeket a diákok ingyen tekinthetik meg. Az alkotásokat diákzsűri is értékeli majd.

A hivatalos zsűri Ezüst Országalma díjjal ismeri el a legjobb alkotást, a tanulók bíráló bizottsága a Zöld Alma díjat ítéli oda az általa legjobbnak talált filmnek.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
 
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
Aforizmák
„ A világ nagy eseményeinek a története jóformán nem egyéb a bűntettek történeténél."
Voltaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ