Dokumentumfilm a pápaválasztásról
Dátum: 2011. szeptember 9., péntek, 8:33
A 2005-ös pápaválasztásról és a tömegek óriási érdeklődéséről szóló német dokumentumfilmet mutattak be a 68. velencei filmfesztiválon.

Romuald Karmakarnak a rangos Orizzonti-programban szereplő filmje a Die Herde des Herrn (Az Úr nyája) címet viseli. A német rendező több évig dolgozott művén, amelynek forgatásával már 2005 áprilisában megvolt.

Karmakar úgy fogalmazott, II. János Pál halála után megdöbbentő volt, mekkora tömegek gyászolták az egyházfőt. Ezért utazott gyorsan Rómába, ahol rögtön forgatni kezdett. Miután megválasztották XVI. Benedeket, a rendező úgy döntött, felkeresi a német pápa szülőhelyét is.

Ezekből a felvételekből született meg a film, amely a pápaválasztás előtti és utáni történéseket mutatja be. Az új pápa, Joseph Ratzinger felső-bajorországi szülőhelyén, Marktlban például felkeresett egy olyan sütödét, amelyben pápasüveghez hasonlító sütiket árultak, de egy másik üzletet is, ahol az új egyházfő arcképével díszített mézet és hűtőtáskát lehetett kapni.

Karmakar bemutatja azokat a hívőket, akik II. János Pál halála után megpróbáltak bejutni a Szent Péter-térre, hogy búcsút vegyenek a pápától. Sokan több mint tíz órát álltak sorban - idézi fel a film.

"Olyan sok fiatalt láttam Rómába jönni, hogy azt kérdeztem magamtól, miért bírnak ki 11-14 órát, hogy láthassák a pápa holttestét?" - mondta a rendező, aki alig narrálta filmjét, és inkább csendes megfigyelőként forgatott.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„ Isten azért adta a szerelmet, mert józanon nem házasodna senki."
Gárdonyi Géza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ