Dokumentumfilm a pápaválasztásról
Dátum: 2011. szeptember 9., péntek, 8:33
A 2005-ös pápaválasztásról és a tömegek óriási érdeklődéséről szóló német dokumentumfilmet mutattak be a 68. velencei filmfesztiválon.

Romuald Karmakarnak a rangos Orizzonti-programban szereplő filmje a Die Herde des Herrn (Az Úr nyája) címet viseli. A német rendező több évig dolgozott művén, amelynek forgatásával már 2005 áprilisában megvolt.

Karmakar úgy fogalmazott, II. János Pál halála után megdöbbentő volt, mekkora tömegek gyászolták az egyházfőt. Ezért utazott gyorsan Rómába, ahol rögtön forgatni kezdett. Miután megválasztották XVI. Benedeket, a rendező úgy döntött, felkeresi a német pápa szülőhelyét is.

Ezekből a felvételekből született meg a film, amely a pápaválasztás előtti és utáni történéseket mutatja be. Az új pápa, Joseph Ratzinger felső-bajorországi szülőhelyén, Marktlban például felkeresett egy olyan sütödét, amelyben pápasüveghez hasonlító sütiket árultak, de egy másik üzletet is, ahol az új egyházfő arcképével díszített mézet és hűtőtáskát lehetett kapni.

Karmakar bemutatja azokat a hívőket, akik II. János Pál halála után megpróbáltak bejutni a Szent Péter-térre, hogy búcsút vegyenek a pápától. Sokan több mint tíz órát álltak sorban - idézi fel a film.

"Olyan sok fiatalt láttam Rómába jönni, hogy azt kérdeztem magamtól, miért bírnak ki 11-14 órát, hogy láthassák a pápa holttestét?" - mondta a rendező, aki alig narrálta filmjét, és inkább csendes megfigyelőként forgatott.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„ A közvéleményt meg lehet mérgezni, de csak olyan méreggel, amelyik ízlik neki."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ