Nyílt a verseny az Arany Oroszlánért
Dátum: 2011. szeptember 9., péntek, 15:05
A változatos témáknak és a kiegyensúlyozott színvonalnak köszönhetően továbbra is nyílt a verseny a 68. velencei filmfesztiválon a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlánért, a színészek között több nagyon erős alakítást is találtak a kritikusok, a nőknél szűkebb a mezőny egy nappal a díjátadó előtt.

Amennyiben a kritikusok jól találgatnak – és a Darren Aronofsky vezette zsűri is hasonlóan vélekedik – a német származású ír színész, Michael Fassbender gazdagodhat a legjobb férfi színésznek járó Coppa Volpival. Ő két szerepben is meggyőző volt: David Cronengberg A Dangerous Method című művében a kétségbeesett Carl Jungot, Steve McQueen rendező Shame című alkotásában pedig egy szexőrült New York-it alakít. Különösen utóbbi munkáját méltatták a kritikusok, akik szerint Fassbender a filmvásznon ritkán látható gazdag alakítással rukkolt elő.

Noha a színész esélyei jók, a favoritok mellett mindig vannak más jelöltek is. Ryan Gosling is nagy sikert aratott George Clooney politikai filmjében, a The Ides of March (Március idusa) című alkotásban. A választási drámában a demokrata párti elnökjelölt csapatának tagját játssza, akinek döntenie kell, feladja-e karrierjét, vagy erkölcsileg megkérdőjelezhető döntéseket hoz.

Jóval kevesebb figyelem hárult Rotem Keinanra a The Exchange című német-izraeli filmben, ennek ellenére az izraeli színész is ott van a Coppa Volpira esélyesek között. Keinan fiatal tudóst játszik a filmben, élete a lehető legjobban alakul, felesége, munkája és lakása van. Ennek ellenére átlagosnak érzi életét és küzdeni kezd. Vélemények szerint a színész kiválóan ábrázolja ezt a harcot, amelyet belül vív meg, a külvilág felé alig láthatóan.

Sokkal kevesebb jó női alakítás jutott idén a Lidóra. Keira Knightley meggyőző volt A Dangerous Method című filmben, Kate Winslet pedig Roman Polanski Carnage című alkotásában bizonyította tehetségét a kiállhatatlan férjet alakító Christoph Waltz oldalán. Rajtuk kívül egy kínai színésznő, Deanie Ip (Deanie Yip) munkáját méltatták az A Simple Life című filmben, amelyben egy idős szobalányt játszik.

Az, hogy a Darren Aronofsky vezette nemzetközi zsűri mely filmnek adja az Arany Oroszlánt, nyílt kérdés. A nagy sikert aratott versenyfilmek – a Carnage, a Killer Joe vagy épp a John le Carré regényéből készült kémfilm (Tinker, Tailor, Soldier, Spy) – mellett könnyedén befuthat az Alpis című görög alkotás, de a Himidzu (Himizu) című japán mangadráma is. Dicsérték a meglepetésfilmet, a People Mountain, People Sea című kínai művet is, amely rendkívüli képeivel váltott ki nagy visszhangot.

A zsűri 23 versenyfilmből válogat, győztest szombat este hirdetnek Velencében.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„ A művész legnagyobb földi jutalma a kollégák irigysége."
Varnus Xavér
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ