A legjobb győzött Velencében
Dátum: 2011. szeptember 12., hétfő, 7:17
Megérdemeltnek tartják az olasz filmkritikusok az Alexandr Szokurov rendezte Faust győzelmét a szombat este véget ért 68. velencei filmfesztiválon, a zsűri cáfolta, hogy Roman Polanski amerikai bírósági ügyei miatt esett el a díjaktól.

A legjobb győzött vizuális ereje és alkotója súlya miatt - vélekedett az idén orosz színeket öltő Arany Oroszlánról a tekintélyes olasz filmkritikus, Paolo Mereghetti a Corriere della Sera napilapban.

"A zsűri hét tagja a világ különböző részeiből érkezett, mégis egyhangú volt a döntés Szokurov javára"- nyilatkozta a díjkiosztás után az olasz sajtónak a zsűrit vezető amerikai rendező, Darren Aronofsky. Hozzátette, "vannak nevettető, könnyeztető filmek és vannak, melyek meghatnak és örökre megváltoztatják az életünket: a Faust ilyen".

A nemzetközi zsűri olasz tagja, Mario Martone cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a Roman Polanski rendezte Carnage is esélyes volt, de az amerikai zsűrielnök nemet mondott az Egyesült Államokban nemi erőszakkal vádolt Polanski-alkotásra.

Az igazi meglepetés Emanuele Crialese, akinek filmje, a Terraferma az évek óta velencei díj nélküli olasz mozi visszavágása - értettek egyet az olasz kritikusok a zsűri különdíjával. A bevándorlókkal teli Linosa és Lampedusa szigetén forgatott Terraferma (Szárazföld) rendezője, Crialese 2006-ban Ezüst Oroszlánt kapott a Nuovomondo (Újvilág) című filmjéért.

"Ez az érzelmek fesztiválja volt" - dicsérte az alkotások minőségét a La Repubblica kritikusa, aki egyedül a fesztivál logisztikai szervezésére adott elégtelen osztályzatot.

Az olasz sajtó szuperlativuszokban írt a hongkongi Ann Hui rendezte, és a legjobb női alakításért járó Volpi-kupával díjazott A Simple Life című filmről, "amelytől libabőrös lesz az ember háta".

A kritikusok dicsérően búcsúztatták a fesztivált utoljára igazgató Marco Müllert, akiről kiderült, kínaiul is tud: Müller tolmácsolt a rendezői Ezüst Oroszlánt megkapó People Mountain, People Sea alkotójának, Shangjun Cainak. "Sose lehet tudni, mi lesz jövőre, lehetnek meglepetések" - jegyezte meg a fesztivál éléről az év végén távozó Müller.

Ami a szépséget és ruhákat illeti, a legtöbb női rajongó a legjobb férfi színésznek kikiáltott Michael Fassbendert övezte, a legelegánsabb színésznőnek pedig Kate Winslet brit filmcsillagot tartották az olasz divattervezők.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ