Kelet-Európából új szelek fújnak
Dátum: 2006. május 28., vasárnap, 14:19
A filmbemutatók mellett a világ legnagyobb filmvására működött a vasárnap véget érõ 59. cannes-i filmfesztiválon, amelyen elsõsorban a kelet-európai filmipar megerõsödése kapott hangsúlyt.

„Néhány éve új szelek fújnak Kelet-Európából, amelyet a 2006-os cannes-i részvétel is igazolt - jelentette ki Thierry Frémaux, a cannes-i fesztivál művészeti igazgatója.

A tengerparti fesztiválpalotában 47. alkalommal rendezték meg párhuzamosan a filmbemutatókkal a világ legnagyobb filmvásárát, amelyen hat százalékkal növekedett tavaly óta a résztvevõk száma: idén 91 országból több mint tízezren érkeztek. A magyar filmeseket hivatalosan képviselõ Magyar Filmunió harmadik éve tengerparti sátorában fogadta a nagy létszámú érdeklõdõket, s a magyar médiaprogramok is külön pavilonnal voltak jelen a vásár területén, de a bolgár, horvát, litván, szerb és szlovén részvétel is megerõsödött az ázsiai és latin-amerikai elõretörés mellett.

Leginkább a cseheknek sikerült magukra felhívni a figyelmet, akik szerdán azért zárták be egy napra a szlovákokkal és lengyelekkel közösen felállított sátrukat, hogy így tiltakozzanak a cseh alsóház döntése ellen, amely elõzõ nap nem szavazta meg a filmes támogatások triplázást célzó törvénymódosítást.

A filmvásáron közel négyezer cég képviseltette magát, ennek 41 százaléka produceri iroda, 23 százaléka pedig forgalmazó. Az általuk képviselt 4500 (köztük háromszáz kelet-európai) filmbõl 2200 még nincs is kész, de készítõi már az eladással foglalkoznak. Összességében a cannes-i filmpiacon még mindig az európai filmek voltak többségben 47 százalékkal, az amerikai filmipar 30, az ázsiai 18 és a latin-amerikai 5 százalékos részesedése mellett.

A filmvásár 1500 vetítésén 984 filmet mutattak be harminc teremben, amely 41 ezer nézõt vonzott a fesztivál tizenegy napja alatt. Idén elõször fordult elõ, hogy magyar producerek önállóan szervezték meg filmjeik vetítését a filmvásáron. A Csak szex és más semmi és Az igazi mikulás többszöri vetítésén nagyon sok érdeklõdõ volt, és már meg is kezdõdtek a külföldi forgalmazókkal a tárgyalások.

Mindez nagyon fontos szemléletváltozást jelent a magyar filmiparban, mert a cél már nem az, hogy egy film egyszerűen elkészüljön egy-két magyarországi vetítésre, hanem a nemzetközi értékesítés televíziókba, DVD-változatra is szempont lett, s ez sokszor reálisabb cél lehet egy magyar film számára a külföldi mozibemutatóknál - mondta Cannes-ban Vezér Éva, a Magyar Filmunió igazgatója.

Ami a fesztivál filmbemutatóit illeti, díjaktól függetlenül hosszú munka eredményeképp kaphatott idén egyszerre négy magyar film meghívást Cannes-ba (Taxidermia, Friss levegõ, A vírus, Fehér tenyér). Mindegyik cannes-i szekcióból legalább két szervezõ az éves magyar termést a februári Magyar Filmszemlén megtekintette, tanácsot adott a nevezésekhez, s így utána már szinte természetes volt, hogy ki is álltak egy-egy film meghívásáért a filmfesztiválra.

Az utóbbi négy évben kialakult nagyon jó kapcsolatok mellett természetesen elsõsorban a filmek minõsége számít, és az, hogy Cannes-nak mindig is célja volt a párhuzamos szekciókban felfedezni új tehetségeket, akik itt léphetnek ki a névtelenségbõl. A magyar film külföldi elõretörése a Moszkva tér (Török Ferenc filmje) sikere óta egyenletes tendenciát mutat és tehetség szempontjából egy új magyar generáció megjelenését tükrözi. A cél, hogy a számukra a lehetõségeket a támogatásokkal fenn tudja tartani Magyarország - tette hozzá Vezér Éva.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
Aforizmák
„Nem az a dolgunk, hogy kitaláljunk magunknak egy sorsot, hanem az, hogy megtaláljuk a sajátunkat, s azt teljességgel és töretlenül éljük végig."
Hermann Hesse
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ