Elsőfilmes rendező művét küldi Csehország Oscar-versenyre
Dátum: 2011. szeptember 27., kedd, 7:24
Tomas Lunak animációs elemekkel tűzdelt első nagyjátékfilmjét küldi Csehország a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért folyó versenybe.

Az Alois Nebel című képregény feldolgozása sikerrel szerepelt az idei velencei filmfesztiválon, Csehországban csütörtöktől vetítik a mozik. Az Oscar-nevezésről szóló döntést a cseh film- és televízió akadémia hozta meg.

A fekete-fehér alkotásban Miroslav Krobot játssza Alois Nebelt, a vasutast, akinek - egy félreeső hegyi állomáson az 1980-as években játszódó - történetét Jaroslav Rudis és Jaromir 99 írta.

Lunak az úgynevezett rotoszkóp eljárást alkalmazva, játékfilmes és animációs elemeket ötvözve készítette különleges filmjét. Ez az első ilyen munka a nagy múltú cseh filmgyártásban. Az alkotás német és szlovák koprodukcióban készült, forgalmazója francia.

A cseh filmakadémia 38 jelöltből választott; az Alois Nebel épp hogy megfelelt annak a feltételnek, amely szerint csak 2010. októbere és 2011. szeptember 30. között bemutatott alkotások szállhatnak versenybe.

Cseh filmet az 1990-es évek közepe óta háromszor válogatott be az amerikai filmakadémia a szűkített mezőnybe, ezek közül a Kolja, Jan Sverak filmje 1996-ban el is nyerte díjat.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„ Reménytelen szerelembe kevesebben rokkannak meg, mint a sikeresekbe."
Kner Izidor
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ