Elsőfilmes rendező művét küldi Csehország Oscar-versenyre
Dátum: 2011. szeptember 27., kedd, 7:24
Tomas Lunak animációs elemekkel tűzdelt első nagyjátékfilmjét küldi Csehország a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért folyó versenybe.

Az Alois Nebel című képregény feldolgozása sikerrel szerepelt az idei velencei filmfesztiválon, Csehországban csütörtöktől vetítik a mozik. Az Oscar-nevezésről szóló döntést a cseh film- és televízió akadémia hozta meg.

A fekete-fehér alkotásban Miroslav Krobot játssza Alois Nebelt, a vasutast, akinek - egy félreeső hegyi állomáson az 1980-as években játszódó - történetét Jaroslav Rudis és Jaromir 99 írta.

Lunak az úgynevezett rotoszkóp eljárást alkalmazva, játékfilmes és animációs elemeket ötvözve készítette különleges filmjét. Ez az első ilyen munka a nagy múltú cseh filmgyártásban. Az alkotás német és szlovák koprodukcióban készült, forgalmazója francia.

A cseh filmakadémia 38 jelöltből választott; az Alois Nebel épp hogy megfelelt annak a feltételnek, amely szerint csak 2010. októbere és 2011. szeptember 30. között bemutatott alkotások szállhatnak versenybe.

Cseh filmet az 1990-es évek közepe óta háromszor válogatott be az amerikai filmakadémia a szűkített mezőnybe, ezek közül a Kolja, Jan Sverak filmje 1996-ban el is nyerte díjat.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„Aki az érvelést nem tudja támadni, az érvelőt támadja."
Paul Valéry
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ