A spanyolok egy katalán filmet neveztek az Oscarra
Dátum: 2011. szeptember 29., csütörtök, 7:11
A katalán nyelvű Pa negre (Fekete kenyér) című filmet nevezte Spanyolország a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára.

A Nora Navas spanyol színésznő és Francesc Colomer főszereplésével és Augustí Villaronga rendezésében készült alkotás egy család történetét meséli el az 1936-39-es polgárháborút követően. Az Emili Teixidor regényéből született film idén a legrangosabb spanyol filmdíjak kiosztásán kilenc Goya-díjban részesült, ez az első katalán nyelvű film, amelyet Oscar-díjra jelöltek a spanyol filmakadémia, amely szerdán hozta meg döntését.

A Pa negre olyan filmek közül választották ki, mint Pedro Almodóvar legújabb munkája, A bőr amelyben élek, valamint a San Sebastián-i filmfesztiválon nagy sikerrel szerepelt La voz dormida (Álmatag hang).

Az egyes országok által nevezett produkciók közül az Amerikai Filmakadémia januárban nevezi meg a legjobb idegen nyelvű filmre jelölt alkotásokat. Spanyolország az Oscarok története során már négyszer nyerte el ebben a kategóriában a nagy presztízsű aranyozott szobrot, de 2004 óta nem jutott be spanyol film a végső jelöltek közé. Akkor Alejandro Amenábar munkája, A belső tenger című alkotása diadalmasokodott.

Az Oscarok kiosztására 2012. február 26-án kerül sor, a 84. alkalommal megrendezett ceremónia házigazdája Eddie Murphy lesz.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„ Nagy szerelem híján unalmas az élet."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ