Jane Birkin filmes önéletrajza
Dátum: 2006. június 5., hétfő, 8:52
Saját viharos életéről Jane Birkin angol énekes-színésznő filmet készít, amelyhez a forgatókönyvet is ő írta. A mű emlékiratait helyettesíti, amelyet nem akart megírni, bár több helyrõl felkérték erre.
 Birkin Serge Gainsbourg, a neves francia énekes-zeneszerzõ múzsája volt. 1968 és 1980 között házastársak voltak és ebben az idõszakban a párizsi értelmiségi körökben nagy népszerűségre tettek szert. 1969-ben adták ki híres-hírhedt erotikus dalukat, a Je t'aime... moi non plus-t, amelyet a világon szinte mindenütt betiltottak a rádiókban. A dal köré filmet is készítettek együtt. A művészi kapcsolat szétválásuk után is megmaradt közöttük, Gainsbourg három lemezt is írt Birkin számára - emlékeztet az El País című spanyol napilap.

A filmben, amelyet júniusban kezdenek forgatni, jónevû színészek játszanak. John Hurt személyesíti meg Birkin elsõ férjét, John Barryt, aki fõként a James Bond-filmek zenéivel tette magát ismertté. Maurice Bénichou alakítja Gainsbourgot, Géraldine Chaplin pedig Birkin anyját, Judy Campbell színésznõt, aki két évvel ezelõtt halt meg.

Jane Birkin, aki decemberben lesz 60 éves, annak idején nyurga alakjával, hihetetlen vékonyságával a 60-as évek végének egyik szexszimbóluma volt. Elsõ híres filmes szerepe Michelangelo Antonioni Nagyításában egy fotómodellnek jelentkezõ lány volt. Emlékezetes alakítást nyújtott Alain Delon és Romy Schneider oldalán A medence című szerelmi krimiben, partnere volt Pierre Richard-nak az Ahová lépek, ott fű nem terem-ben, és kulcsfigura volt Agatha Christie Halál a Níluson című regénye 1978-as, szupersztárokkal teletűzdelt filmváltozatban. 1987-ben már készített róla egy sajátos fantáziafilmet Agnés Varda, a francia „új hullám" jeles rendezõnõje.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
Aforizmák
„ Soha a szobrot nem fogja az oltáron imádni az, aki fatörzs korában ismerte a kertben. "
Gracián
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ