Rendezői díjat kapott a Taxidermia
Dátum: 2006. június 11., vasárnap, 18:48
Rendezői díjat kapott az V. Erdélyi Nemzetközi Filmfesztiválon Pálfi György, a Taxidermia alkotója.

A Cannes-ban aratott siker után a magyar film ezt az ötezer euró értékű díjat is meghódította magának. A budapesti Filmszemle és a Cannes-i filmfesztivál után harmadszor közönség elé került alkotás szerzõje kolozsvári sajtótájékoztatóján elmondta: szigorúan csak az esztétikai szempontokat és a minõséget vették figyelembe a produkció elkészítésekor. Annak ellenére, hogy egy nagyobb büdzséjű magyar film költségvetésének a duplája állt rendelkezésre (két millió dollár), nem kellett eleget tenniük a finanszírozók elvárásainak.

Minden esetben hasonlóak voltak a nézõk reakciói: néhol erõsek, néhol megosztottak, s ez egyezik az alkotói szándékkal - mondta Pálfi György, emlékeztetve, hogy a cél olyan filmet életre hívása volt, amirõl mindenkinek van véleménye. Az volt a szándék, hogy õszinte, független filmet alkossanak, amely a konvencionálisnál erõsebben fogalmaz.

A Taxidermia alulmaradt a tízezer eurós fõdíjért vívott versenyben, a Transilvania trófeát Corneliu Porumboiu Volt, vagy nem volt? (A fost, sau n-a fost ?) című filmje kapta. A fiatal román rendezõ produkciója a forradalom után 16 évvel rekonstruálja három szereplõn keresztül a romániai rendszerváltozás eseményeit. A cselekmény nagy része egy filmstúdióban zajlik, maga az operatõr válik elbeszélõvé. „Egyfajta tragikomédia jellemzi a filmet. Az emlékezés változékonyságát jelzi, hogy a történelmet ki-ki másképp éli meg, a film egyetemes érvényű, ezért a sajátosan hazai jellege ellenére külföldi közönség számára is érdekes lehet" - fogalmazott a rendezõ.

Életmű díjat kapott a fesztivál gálarendezvényén Vanessa Redgrave színésznõ, aki az idén a szervezõk díszvendége volt.

Az esemény nem zajlott incidensek nélkül, hiszen a fesztivál támogatóinak sorát a verespataki arany- és ezüstkitermelést megvalósítani tervezõ kanadai-román Gabriel Resources nevű vállalat is gyarapította. A cégnek a támogatás fejében lehetõsége nyílott, hogy saját díjat adományozzon. A közönség egy része ennek kapcsán nemtetszésének adott hangot, lehurrogta, kifütyülte a cég képviselõjét. A rendezvény megnyitójának otthont adó egyik kolozsvári mozi elõtt pedig a Mentsétek meg Verespatakot! elnevezésű zöld szervezet aktivistái tiltakoztak amiatt, hogy a fesztivál szervezõi a rendezvény támogatói közé fogadták a kanadai-román vegyesvállalatot.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„ Az ostobaság csökkenését nevezzük haladásnak"
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ