Külföldi fesztiváligazgatók a Filmszemlén
Dátum: 2012. február 3., péntek, 16:03
A 43. Magyar Filmszemlére látogatott Dieter Kosslick, a Berlinale és Thierry Fremaux, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója. Európa két legjelentősebb mustrájának vezetője támogatásáról biztosította a Magyar Filmművészek Szövetségét és a magyar független filmeseket.

 

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott pénteki sajtótájékoztatón Tarr Béla, a szemlét szervező Magyar Filmművészek Szövetségének elnöke kiemelte: olyan vendégek érkeztek Magyarországra, akik jól ismerik és szeretik a magyar filmkultúrát. Hozzátette: a Malév leállása miatt az utolsó pillanatban kénytelen volt lemondani részvételét Alberto Barbera, a velencei nemzetközi filmfesztivál igazgatója.

Alberto Barbera levélben kért elnézést távolmaradása miatt. A sajtótájékoztatón felolvasott levél szerint örömmel fogadta el Tarr Béla meghívását és osztozik a nagy tradícióval rendelkező magyar film jövőjével kapcsolatos aggodalmakban. Az igazgató, aki a levélben magát a magyar filmművészet rajongójának nevezi, kiemelte, nem gondolta, hogy a magyar filmkultúra "érthetetlen politikai vagy gazdasági okok" miatt kerülhet veszélybe.

Thierry Fremaux elmondta: második alkalommal jár Magyarországon és azért döntött a részvétel mellett, hogy kifejezze támogatását a Magyar Filmművészek Szövetsége iránt.

A cannes-i fesztivál igazgatója az MTI-nek elmondta: látogatása elsősorban demonstráció a független film mellett. Megjegyezte: a filmesek ugyan a filmet látják a világ középének, de ennél sokkal fontosabb, hogy a filmművészet képes megmutatni legerősebben, ha rossz irányba mennek a dolgok egy országban. "Nemcsak arról van szó, hogy ki osztja a pénzeket, hanem arról, hogy a filmmel a történelmet is alakítani lehet" - fogalmazott. Elmondta: szombaton utazik vissza Franciaországba, előtte részt vesz a Magyarország 2011 péntek esti díszbemutatóján.

Dieter Kosslick arról beszélt, hogy nem dolga bírálni a magyar kulturális kormányzatot, de európaiként joga van véleményt nyilvánítani róla. Megjegyezte: félő, hogy a gazdasági válságot kulturális válság fogja követni, holott Európát a kultúra révén lehetne megmenteni. A fesztiváligazgató az összefogás szükségességére hívta fel a figyelmet, mint fogalmazott, a magyar filmesek tudhatják, van hova fordulniuk a nehéz időkben is. "Nem hagyjuk magára a magyar filmet" - tette hozzá.

Dieter Kosslick az MTI-nek elmondta: Fliegauf Benedeknek a Berlinale versenyprogramjába válogatott Csak a szél című filmje kiváló. "Nem is válogattuk volna be a versenybe, ha nem látjuk esélyesnek" - mondta, hozzátéve, hogy a Berlinale idén a változásokról szól, arról, hogy változóban van a világ. Sok alkotás foglalkozik az arab tavasszal, Afrikával, azzal, hogy az emberek küzdenek jogaikért. A versenyben szereplő filmek emberi sorsokat járnak körül, ilyen a magyar alkotás is. "Fliegauf Benedek korábban is nagyszerű alkotásokkal mutatkozott be a fesztiválon, nagy várakozás övezi új filmjét is" - emelte ki a fesztiváligazgató.

Daniela Michel, a mexikói Moreliában rendezett nemzetközi filmfesztivál szervezője, a cannes-i mustra tavalyi zsűritagja a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy idén októberben is több magyar alkotás fog szerepelni a mexikói seregszemlén, tavaly ugyanitt Tarr Béla életművét mutatták be.

A csütörtökig tartó 43. Magyar Filmszemlén összesen 141 rendező alkotását mutatják be. A szemlén 10 játékfilm, 3 ifjúsági és gyerekfilm, 1-1 egészestés animációs és egészestés szkeccsfilm, 50 dokumentumfilm, 30 animációs, 9 ismeretterjesztő és 13 kísérleti, kisjátékfilm szerepel. Az idei "fapados" mustra sajátossága, hogy nincs verseny és nem osztanak díjakat sem.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
Aforizmák
„ A kétségbeesés lépcsőfokai felfelé vezetnek."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ