Elképesztő..!
Dátum: 2005. október 20., csütörtök, 12:59
Elképesztő - címmel gyermek-és ifjúsági filmfesztivál indul a Palace MOM Parkban..

A fesztivál ötlete:

„ Egyszer, moziból hazafelé menet beszélgetni kezdtünk a fiaimmal:

- Amikor kicsi voltál, te is láttad a Malacka a hőst? – érdeklődtek.
- Akkor még ez a film nem volt.
- És a Tigris színrelépet? – faggattak tovább a gyerekek.
- Nem, akkoriban még nem lépett színre a Tigris.
- És a Némót?
- Amikor én kicsi voltam még Némó sem volt. Azaz volt, de az nem hal, hanem egy hajóskapitány volt. Amikor én kicsi voltam teljesen más filmek voltak.
- Milyenek?
- Ó, már nem emlékszem, több mint húsz éve volt…

De, ahogy mentünk haza mégiscsak eszembe jutottak azok a régi filmek… Milyen jó lenne újra megnézni ezeket moziban, és megmutatni nekik is…"

A fesztivál témája

Ez a filmfesztivál egy különleges alkalom arra, hogy bevezessük a gyermekeket, a fiatalokat a mozi rejtelmeibe. Egy igazi családi kikapcsolódás. A gyerekek megismerhetik azokat a filmeket, melyeken szüleik, nagyszüleik nevelkedtek, a felnőttek pedig újra találkozhatnak gyermekkoruk kedvenc meséivel, halhatatlan hőseikkel, gyerek-kultúránk nélkülözhetetlen elemeivel.  Mindezt egy nagy közös mozizás keretében. A fesztivál mindezen felül különleges filmes programokat is kínál majd. Délelőtt a legkisebbeknek (az óvodásoknak és kisiskolásoknak), délután pedig az idősebbeknek (felső tagozatosoknak és középiskolásoknak). A fesztiválra kicsiknek és nagyoknak egyaránt 250 Ft a belépő.

A fesztivál helyszíne

A fesztivál helyszíne a budapesti Palace MOM Park, mely könnyű megközelíthetősége és hatalmas terei miatt ideális a rendezvény lebonyolítására. A többszintes mozi második emeletén található négy termet használnánk a vetítések és a beszélgetések számára. Az előterek és folyosók pedig kitűnően alkalmasak az egyéb kapcsolódó programokhoz.

A fesztivál látogatói

A fesztivál sokszínűsége miatt szülőket és gyermekeiket, általános és középiskolásokat egyformán várunk.

A fesztivál időpontja

A 2005-ös év legalkalmasabb időpontja október 29. Ez a nap a tanév őszi szünetét megelőző szombat, tehát nem kell a diákoknak a következő heti iskolai felkészüléssel tölteniük a hétvégét. Az időjárás is ekkor már a zárt térben tartandó rendezvényeknek kedvez.

A fesztivál programjai

1.      Gyermek- és ifjúsági filmek

A gyermek- és ifjúsági filmek a két nagyobb, egyenként 275 fő befogadására alkalmas (6-os és 7-es) teremben kerülnek vetítésre. Kiválasztásuknál fontos szempont, hogy 15 évnél régebben készült, eredetileg moziforgalmazásra szánt alkotások legyenek. Több műfajban láthatunk filmeket, az egész estés rajzfilmtől a zenés filmekig. A moziműsort úgy készítjük el, hogy a gyerekek minden korosztálya találjon magának megfelelőt.

2.      Diákfilmek

A 8-as teremben (218 fős) a fiatalok által készített filmeket láthatják az érdeklődők.

Célunk nem az, hogy felkutassuk a tehetséges operatőröket, filmrendezőket, a jövő filmes szakembereit vagy az itt látható filmeket rangsoroljuk, hanem hogy a fesztiválon bemutathassuk a diákok filmjeit is.

3.      “Nézünk, mint a moziban!”

A 9-es (178 fős) teremben, délelőtt a felnőtteknek, a szülőknek is tervezünk külön programot. Lehetőségük nyílik ugyanis, hogy belepillantsanak egy mozgóképórába Hartai László, A Magyar Mozgókép- és Médiaoktatási Egyesület vezetője segítségével.

A 9-es terem délután vidám filmes kísérleteknek, happeningeknek lesz a helyszíne:

4.      Star Wars rajongói filmek, filmérdekességek, információs vetítések

A Star Wars filmeknek hatalmas rajongótábora van itthon és szerte a világban. Az érdeklődők különféle feldolgozásban több “rajongói filmet” is megnézhetnek. Ilyen például a Kemény Henrik bábszínházát idéző Vitéz Jedi c. kisjátékfilm…

Pupák, a Teveklub Internetes tevéje most már a mozikat is megpróbálja meghódítani: Magyarországon először itt a Fesztiválon látható a rajzfilmsorozat 26 epizódja.

5.      “Hangos némafilm?”

Ismert mai, vagy akár régebbi filmek különböző jeleneteit közkedvelt színészek újraszinkronizálják, pontosabban új szöveget rögtönöznek hozzá. Mint ahogy ez régen volt: zongorakísérettel. Megnézzük, hogy hogyan is nézne ki például egy magyar film Magyar Attila, Hajdú István, Kamarás Iván, Urmai Gábor, Szakács Tibor és Gáspár Sándor közreműködésével.

6.      Játszóház

Egyéb különféle programok is várják a gyerekeket a mozi előterében. Lehetőség szerint olyan játszóházat hoznánk létre, ami valamilyen módon kapcsolódhat a látott filmekhez.

7.       “Vágjunk bele!”

Az előtérben vágási technikákat leshetnek el az érdeklődők. Egy-egy 12-25 képből álló, egyszerű eseménysort különböző sorrendbe helyezve más-más történeteket alakíthatnak ki, egy profi vágó, Pál Tamás közreműködésével. A képsorokat Lóth Balázs rendező (Celluloid Műhely) segítségével készítjük el.

8.      “Titkos helyek”

A rendezvénynek helyet adó Palace MOM Park lehetővé teszi a “Titkos helyek” túra megvalósulását. Az érdeklődő gyerekeket a mozi szakemberei kísérik végig a hétköznapokon egyébként a nézők elől elzárt területeken, így megismerkedhetnek a mai modern mozigépekkel, a mozitermek kulisszatitkaival, szakértők tolmácsolásában.

9.      Pannónia Filmstúdió animációs kurzusa

A gyerekeknek a filmnézésen kívül azonban más programokat is tervezünk. A kisebbeket szeretettel várja a Pannónia Filmstúdió animációs kurzusa mely a Mozi emeleti előterében kap helyet. A rajzfilmstúdió csapata bevezeti látogatóikat a rajzfilmkészítés rejtelmeibe. Az érdeklődők kipróbálhatnak mindent, ami ahhoz kell, hogy az ötlet a vászonig eljusson. Mindeközben rajzfilm készül a résztvevő gyerekek közreműködésével, melyet a fesztivál látogatói is megnézhetnek a rajzfilmstúdió korábbi kurzusainak gyerekmunkáival együtt.

10.   “Nyitott filmstúdió”

A Felhőc produkció sikeres programja ezen a fesztiválon is jelen lesz. A filmstúdióban, ahol úgy érezhetjük, mintha egy valódi filmforgatás helyszínén járnánk. A jelentkező nézők jelmezeket ölthetnek és  Hadházi László filmrendező segítségével megvalósulnak a filmes álmok. A felvett képet folyamatosan kivetítjük, így az esemény egyszerre szolgál valódi filmforgatásként és színházi produkcióként. A játékban résztvevő nézők megkaphatják, vagy az Internetről letölthetik a róluk készült filmfelvételeket.

A fesztivál jövője

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Gyermek és Ifjúsági Filmfesztivál jó alkalom arra, hogy hagyományt teremtsen egy olyan fórumnak, mely a fiatalokat közelebb hozza a filmekhez, a mozihoz, egymáshoz. Reméljük, hogy Fesztiválunk a későbbiekben vidéki nagyvárosokra is kiterjedő eseménnyé növi ki magát.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„A modern művészetet megérteni körülbelül olyan, mintha az ember megpróbálná követni a cselekményt a betűlevesben"
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ