Két magyar film Locarnóban
Dátum: 2006. július 12., szerda, 13:00
Hosszú szünet után két magyar filmet hívtak meg Locarnóba az augusztus 2–12. között megrendezendő A-kategóriás nemzetközi filmfesztivál szervezői. Mindkét Locarnóba meghívott magyar alkotás producere Durst György. A locarnói fesztiválon Mészáros Péter és Szemző Tibor jelenlétében mutatják be a magyar filmeket.
 Mészáros Péter Kythera című filmje világpremierjének ad otthont az 59. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál, melynek „Napjaink Filmművészei” (Filmmakers of the Present) válogatásában versenyezhet Locarno városának díjáért. Mészáros Péter második játékfilmjét egy XVIII. századi rejtélyes festmény – Watteau: Indulás Kythéra szigetére – ihlette; a mai környezetben játszódó film témája a szerelem elmúlása. Mészáros Péter számos rövidfilmet rendezett, melyek közül az Eső után (2002) Cannes-ban Arany Pálma-díjat nyert.

                 
 
Szemző Tibor első egész estés filmjét, Az élet vendége – Csoma-legendárium című alkotást Kőrösi Csoma Sándor legendája inspirálta. Locarnóban a Kritikusok Hetén mutatkozik be elsőízben a nemzetközi közönségnek.

A locarnói filmfesztivál független szekcióját, a Kritikusok Hetét 1990-ben alapította a Svájci Filmkritikusok Szövetsége. Az idei válogatásban amerikai, holland, német és svájci alkotások mellett Szemző filmje az egyetlen Közép-Európából érkező alkotás. A hét meghívott mű a Kritikusok Nagydíjáért versenyez.

Az élet vendégé-
ért Szemző Tibor a 37. Magyar Filmszemlén a Rendezői-látvány díját nyerte el, Zányi Tamás pedig a film hangmérnöki munkájáért kapott Arany Mikrofon díjat.

Kőrösi Csoma Sándor a magyar tudomány talán legkülönösebb alakja. A 19. század elején a romantika nemzeti érzéseitől hajtva indult el Ázsiába felkutatni a magyarok őseit, vagy azok nyomait, emlékeit. Szemző különös alkotásának „mesemondója” Törőcsik Mari és Susannah York, operatőre Szaladják István. A Csoma-filmet várhatóan szeptember 21-én mutatják be a hazai mozik.
A locarnói közönség a Kritikusok Hete válogatásban magyar filmet legutóbb 1997-ben láthatott, amikor Moldoványi Ferenc Az út című alkotása mutatkozott be.
 
Az A-kategóriás fesztiválra a tavalyi évben közel kétszázezer néző látogatott el, a nemzetközi sajtót pedig több mint ezer újságíró képviselte. Az 59. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjával Alekszander Szokurov orosz filmrendező előtt tiszteleg idén.
 
A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a
www.filmunio.hu honlapon.
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ Ha egy nap nem zongorázom, már észreveszem. Második nap a szakma, harmadik nap a közönség."
Szvjatoszlav Richter
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ