Bírálatok kereszttüzében
Dátum: 2006. július 16., vasárnap, 11:18
Elégett ember egy villanyvezetéken, anyák, akik egy szennycsatorna förtelmes vízébõl halásszák ki a véres hullákat... Néhány jelenet a Cunami című két részes tv-filmből, amelyet csak decemberben mutatnak be, de amely máris az utóbbi évek legvitatottabb filmje.

A BBC-HBO produkciót támadják a túlélõk, a sajtó és zavart kelt Thaiföld politikusai között is - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A tv-filmet a 2004. decemberi szökõár által leginkább érintett Khao Lakban és Phuketben forgatták, és Jane Featherstone angol producernõ stábja holttestek hegyeit halmozta fel azokban az utcákban, ahol a gyerekek járnak naponta az iskolába. 

 – Ez a kegyetlenség bűne, amióta a filmesek bevették magukat a városba, megnégyszerezõdött, fõleg a legkisebbek között, a pánikrohamok száma - mondta egy pszichiáter.

Egy helyi turistavezetõ is bírálta a filmeseket:
– Sebeink még frissek, testek százait nem lehetett még azonosítani, és az óceán hetenként több száz halottat vet ki. A thaiföldi lapok is úgy vélekednek, hogy a tv-film szemérmetlenül kihasználja a katasztrófát.

A felháborodás másik oka, hogy felhívások árasztották el az utakat, tereket, amelyekben férfiakat, nõket, gyerekeket keresnek statisztahullának és 11 dolláros napi gázsit ígérnek a thaiföldieknek, míg a nyugatiak 38 dollárt kapnak.

Megalázó az is, hogy a tragédiát a nyugati turisták szemszögébõl mutatja be a film, minden beszélõ szerep az övék, a helyiek csak háttérben és hullaként szerepelnek. Az igazság azonban az, hogy a nyomor és a munkanélküliség miatt mégis van bõven jelentkezõ.

Az óceán másik oldalán is erõs bírálatok fogalmazódnak meg. A The New York Post szerint nem kellett volna a tragédia színhelyén forgatni, lehetett volna például Ausztráliában, de a producerek, takarékosság miatt mégis Thaiföldet választották. A The Herald szerint Angliában pokoli felháborodást keltett volna, ha a londoni metrómerényletrõl a tragédia helyszínén forgattak volna.

A producer tiltakozott, õ úgy ítéli meg, hogy a film munkát és reményt ad az otthoniaknak.

Nem ez az elsõ eset, hogy a BBC-t kegyeletsértéssel vádolják. Néhány hónapja a kritikusok bírálták a ruandai népirtásról szóló filmet. Ezt szintén a helyszínen forgatták és túlélõket szerzõdtettek statisztának.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ A fal mindig keményebb, mint a fejünk, amellyel be akarjuk törni."
Marie Curie
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ