Versenyben Velencében
Dátum: 2006. július 21., péntek, 11:50
Nemes Gyula első játékfilmjét a velencei filmfesztiválon a Kritikusok Hete mutatja be a nemzetközi közönségnek. Az Egyetleneim című mozi a velencei mustra legjobb első filmjét illető „Jövő Oroszlánja”, valamint a nemzetközi kritikusok díjáért is versenyez.
„Egy szoknyabolond utolsó napjai és nagy szerelme. Többszáz lány és többezer snitt radikális városi népzenével.” – Egyetleneim címmel Nemes Gyula elkészítette első játékfilmjét, melyet a velencei filmfesztiválon a Kritikusok Hete mutat be a nemzetközi közönségnek.

A mániákusan társat kereső fiúról szóló vígjáték a velencei mustra „Jövő Oroszlánja”, azaz a legjobb első filmnek járó 100.000 Euró értékű díjért versenyez a Lidón 2006. augusztus 30 – szeptember 9. között. Az elismerést nemzetközi zsűri ítéli a velencei filmfesztivál bármely szekciójában bemutatott első játékfilm valamelyikének. A film ezenkívül a nemzetközi kritikusok által odaítélt 3000 Eurót érő „Nemzetközi Kritikusok Hete” díjára is esélyes lehet.
 
Az Egyetleneim diplomafilm, melyet Nemes Gyula a nagyhírű prágai FAMU rendező szakos hallgatójaként készített. A film konzultánsa a FAMU vezető tanára, Karel Vachek volt, főszereplője Kovács Krisztián, producere Durst György, operatőre Dobóczi Balázs. Az Egyetleneim-ben szereplő Tóth Orsi a legjobb színésznő díját nyerte el a 37. Magyar Filmszemlén.

Nemes Gyula 1974-ben született, egyetemi tanulmányait cseh, magyar és filmelmélet szakokon folytatta az ELTÉ-n, majd 2002-vel kezdődően a prágai FAMU hallgatója lett Vera Chytilova és Karel Vachek osztályában. A mulandóság gátja című dokumentumfilmjét a Karlovy Vary Filmfesztivál mutatta be versenyprogramjában 2004-ben.
 
A világ legrégebbi filmfesztiváljaként számon tartott, idén 63. alkalommal megrendezendő velencei mustra független szekcióját, a Kritikusok Hetét 1984-ben alapította az Olasz Filmkritikusok Szindikátusa. A szemlére mindössze hét-nyolc első játékfilm kap meghívást évről-évre.

Magyarország eddig kétszer vett részt a Kritikusok Hetén Velencében: az alapítás évében Vészi János A csoda vége című filmjével, 1985-ben pedig Bereményi Géza A tanítványok című alkotása kapott meghívást.
Huszonegy év szünet után idén újra lesz egy magyar játékfilm a velencei filmfesztivállal párhuzamosan megrendezett Kritikusok Hetén. A Marco Müller vezette 63. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos programját az elkövetkezendő hetekben hozzák nyilvánosságra.
 
Nemes Gyula Egyetleneim című alkotása a nemzetközi bemutatóval egyidőben lesz látható a hazai mozikban is, a Budapest Film augusztus 31-én mutatja be.
 
A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a
www.filmunio.hu honlapon.
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„ A barát az egyetlen, aki ki tudja javítani a hibáidat – de van annyi esze, hogy meg se próbálja."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ