Papi a középpontban
Dátum: 2006. július 22., szombat, 22:50
A magyar filmművészet iskolát teremtő mestere, a 92 éves korában, júniusban elhunyt Illés György életműve a fő témája az idei Filmművészeti Nyári Egyetemnek, amelyet szombattól 32. alkalommal rendeznek meg Egerben.

A választék gazdag, hiszen Illés György, közel 70 játékfilmet forgatott; a július 28-ig tartó nyári egyetem időtartama alatt, ezek közül 6 kerül vászonra. Olyan alkotások, mint a Ház a sziklák alatt, a Budapesti tavasz, a Pacsirta, az Utazás a koponyám körül, a Szerelmes biciklisták, vagy a Húsz óra.

Mint a megnyitón elhangzott, Illés György keze alól világhírű operatőrök generációi kerültek ki, hiszen 1947 óta oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Illés György tanítványai volt a többi között az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos, Koltai Lajos, Ragályi Elemér, Kende János és Zsombolyai János.

 

Az operatőr hallgatók által „Papi”-nak becézett mester fényképezte filmek rendezői között találjuk Fábry Zoltánt és Keleti Mártont, illetve olyan színművészekkel dolgozott, mint Latinovits Zoltán, Bujtor István, Cserhalmi György, vagy Huszti Péter.

 

A nyári egyetem programján egyébként „Papi” filmjein kívül látható az idei filmszemle termése, és a hallgatók találkozhatnak a mozgóképek alkotóival is. Ugyancsak kitekintést nyerhetnek a résztvevők a nyolcvanas évek német filmművészetére.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„ Az egyik korszak oltárterítője a következő lábtörlője."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ