Elkészült David Lynch új filmje
Dátum: 2006. szeptember 6., szerda, 20:08
Életműdíjjal várta a Velencei Filmfesztivál zsűrije David Lynch amerikai filmrendezőt. A díj szerda esti átadása előtt a nap során premier előtti vetítésen és versenyen kívül bemutatták az amerikai mozivarázsló Inland Empire című új filmjét, az elsőt az öt évvel ezelőtt készült idegborzoló Mulholland Drive óta.

A 60 éves David Lynch a legfiatalabb rendezõ, akinek életművét Arany Oroszlánnal ismerte el a Mostra, ahogy világszerte nevezik az idén 63. alkalommal megrendezett velencei filmes seregszemlét.

A háromórás Inland Empire a rendezõ szokott sötét, látomásokkal, erotikával és rémálmokkal zsúfolt világába viszi a nézõt és feltehetõen ugyanolyan odaadást vált ki rajongóinak sorában, mint elõzõ alkotása.

A bonyolult forgatókönyv kezdete egyszerű: egy híres rendezõ (Jeremy Irons testesíti meg) új filmet forgat, a fõszereplõ, a filmben Nikki nevet viselõ hollywoodi színésznõ beleszeret partnerének alakítójába - de a saját férje iszonyúan féltékeny. Ezután azonban a történet hihetetlenül bonyolulttá válik, mert Nikki története összekeveredik az általa a filmen megtestesített Susan nevű nõével, miközben rejtélyes és aggasztó visszatekintõ jelenetek a lengyelországi prostitúció világába viszik a nézõt.

A film lassan elválik a realitásoktól, a képek, a hangok örvénye elmos minden idõrendet és egyéb fogódzót, az alakok eltorzulnak, a személyiségek összekeverednek. Lynch nagyszerű képi megoldásokkal a tudatalatti, az önelvesztés, a rosszullétbõl születõ fantazmagória, a szadomazochizmus világába vitte a nézõket.

A fogadtatás feltehetõen megfelelt Lynch szándékainak: a taps rövid volt, a bemutató közönségébõl sokan láthatóan zavartan, vagy éppen teljesen értetlenül távoztak - azaz Marco Müller, a Mostra igazgatója nem csapta be a közönséget, amikor azt ígérte, „még rejtelmesebb filmet" láthat, mint a 2001-es bemutatója óta igazi kultuszfilmmé vált Mulholland Drive.

(MTI-Panoráma)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„ Túlságosan okosnak lenni szinte már illetlenség"
Gorkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ